Informacje bieżące

Dzień Czekolady 12.04.2018 10:38

CZEKOLADA – dla jednych wyrób cukierniczy, a dla innych poezja smaku i zapachu, szaleństwo zmysłów lub domowe lekarstwo na stres.

Jest CZEKOLADA gorzka, deserowa, mleczka, biała, nadziewana, orzechowa, z solą, z bakaliami, do picia, napowietrzana (bąbelkowa)…Jednostką miary CZEKOLADY jest tabliczka. CZEKOLADA czasami jest dodatkiem do lodów, deserów, kalafiora, gruszek. Może być dodatkiem do słowa „dziękuję” lub miłym upominkiem. Powstał film o tytule „CZEKOLADA”.  Jest muzeum CZEKOLADY. Nawet dyrektywy unijne mają coś do powiedzenia na temat CZEKOLADY. A dla polonistów to rzeczownik rodzaju żeńskiego występujący czasami w liczbie mnogiej :)

To wszystko sprawia, że 12 kwietnia –  dzień CZEKOLADY – możne być wyjątkowo miły:)