Aktualności

WARSZTATY Z ZAKRESU PRODUKCJI WYROBÓW MLECZARSKICH.

Dnia 22 stycznia 2019r. w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności odbyły się warsztaty z zakresu produkcji wyrobów mleczarskich dla Szkoły Podstawowej 56 im. Kpt. ż. w. Konstantego Maciejewicza ze Szczecina w ramach współpracy Szczecińskiego Oddziału PTTŻ (http://www.pttz.zut.edu.pl/) oraz Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa. Szóstoklasiści mieli możliwość samodzielnej produkcji oraz oceny jakości takich wyrobów mleczarskich jak masło, maślanka czy mleczne napoje fermentowane. Ponadto uczniowie dowiedzieli się czy lody charakteryzują się wysoką kalorycznością porównując je do popularnych batonów czekoladowych. Nie obyło się oczywiście bez słodkich przyjemności, ponieważ dzieci spróbowały lodów, których produkcji sami ochoczo się podjęli. Równie interesującym zagadnieniem okazała się produkcja masła. Dzięki pomysłowości dzieci udało się wyprodukować aż cztery rodzaje różnych jego smaków, które wylądowały na świeżutkim chlebie i zostały skonsumowane przez uczniów. Uwieńczeniem spotkania był konkurs na najszybsze otrzymanie masła. Pusta butelka, śmietanka i do boju ruszyli, kto pierwszy własnymi rękami wytrząśnie świeże masło. Wygrali wszyscy! Każdy uczestnik zabawy mógł zabrać swój mleczny produkt do domu. Na zakończenie rozdane zostały dyplomy „Przyjaciel krówki”, dla każdego ucznia. Warsztaty poprowadzili: dr hab. inż. Izabela Dmytrów; dr hab. inż. Anna Mituniewicz-Małek, dr inż. Katarzyna Skryplonek oraz mgr inż. Krzysztof Godula, mgr inż. Elżbieta Mulawka. 

KONFERENCJA DOKTORANTÓW

19 stycznia 2019 nasi doktoranci mgr. inż. Elżbieta Mulawka i mgr. inż. Krzysztof Godula uczestniczyli w Konferencji NationalScientific Conference „Knowledge – Key to Success”  (Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Wiedza Kluczem do Sukcesu”) organizowaną przez fundację Promovendi w Toruniu. Doktoranci wystąpili na sesji posterowej prezentując poniższą tematykę

1. Rodzaj kultury starterowej a wybrane cechy fizykochemiczne sera twarogowego w czasie przechowywania - mgr. inż. Elżbieta Mulawka

2. Wybrane cechy jakościowe twarogu bezlaktozowego w czasie przechowywania -
mgr. inż. Krzysztof Godula

Streszczenia w. w. doniesień w języku angielskim zostały opublikowane w książce „The Book of AbstractsNationalScientific Conference „Knowledge – Key to Success” 

Europejska Noc Naukowców 2018

Dnia 28 września 2018 roku Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności przeprowadził warsztaty w ramach Nocy Naukowców. Zajęcia na temat Galanteria mleczna na miarę każdego zacisza domowego cieszyły się dużą popularnością i wzięły w nich udział 4 grupy uczestników, wśród których byli zarówno uczniowie, jak i osoby dorosłe. W ramach zajęć uczestnicy samodzielnie przygotowywali produkty mleczne oraz nauczyli się jak mogą je w prosty sposób przygotować w zaciszu domowym. Dodatkowo wplecione w warsztaty mini wykłady pozwoliły uświadomić słuchaczy jak ważne jest wzbogacanie diety w produkty mleczne.

Odwiedziny dr Marty Henriques

Dnia 11 maja 2018 r. Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności odwiedziła dr Marta Henriques z Department of Food Science and Technology, College of Agriculture – Politechnika w Coimbrze, Portugalia. Podczas wizyty dr Henriques zapoznała się bliżej z tematyką badań prowadzonych w naszym Zakładzie, a także wygłosiła wykład otwarty na temat innowacyjnych możliwości wykorzystania białek serwatkowych. Odwiedziny te były wynikiem współpracy naszego Zakładu z Politechniką w Coimbrze nawiązanej przez dr inż. Katarzynę Skryplonek, która w roku 2017 odbyła tam kilkumiesięczny staż naukowy. Dotychczasowa współpraca zaowocowała już wspólnymi publikacjami. Rewizyta dr Henriques pozwoliła na zacieśnienie współpracy oraz omówienie szczegółów stażu naukowego planowanego przez Doktorantkę oraz studentki ZTMiPŻ.

Mleczne smakołyki

W dniach 19 i 24 kwietnia 2018 r. w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności odbyły się warsztaty pt. „Mleczne smakołyki – lody, jogurty oraz masło”, w których udział wzięli uczniowie klas czwartych Szkoły Podstawowej nr 7 im. Heleny Raszki w Szczecinie. 

Promocja WNoŻiR

Dnia 9 kwietnia 2018r. Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności zrealizował zajęcia warsztatowe, których uczestnikami byli uczniowie klas trzecich Zespołu Szkół Budowlanych w Szczecinie.

5708.jpg

Dnia 22 lutego 2018 r. w ramach promocji WNoŻiR w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności oraz w Katedrze Technologii Żywności zorganizowano warsztaty dla uczniów  technikum żywienia z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie. Warsztaty zrealizowane w ZTMiPŻ miały tytuł "Galanteria mleczna na miarę każdego zacisza domowego".

Warsztaty

W dniach 13 i 14 lutego 2018r. zorganizowano warsztaty dla uczniów  klas 1-3 I Szkoły Podstawowej Montessori Bona Ventura oraz klasy 5 Szkoły Podstawowej nr 7 ze Szczecina pt. "Smakołyki z mleka na Walentynki". Zajęcia odbyły się w ramach współpracy Szczecińskiego Oddziału PTTŻ (http://www.pttz.zut.edu.pl/) oraz Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa.

Festiwal Nauki 2017

Dnia 21 oraz 22 września 2017r.. w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności w ramach organizowanego Festiwalu Nauki zrealizowano warsztaty w zakresie „Smakołyki z mleka”, w których wzieli udział uczniowie szkół SP 30 oraz SP 35 ze Szczecina.

W zakresie proponowanych warsztatów, posiłkując się przygotowanymi recepturami, uczestnicy nabyli umiejętność wyrobu w warunkach domowych wybranych „smakołyków z mleka” tj. lodów śmietankowych, cytrynowych i migdałowych, tradycyjnych mlecznych napojów fermentowanych takich jak jogurt i kefir oraz masła smakowego (paprykowe, czosnkowe, koperkowe). Wszystkie otrzymane produkty były degustowane przez zgromadzoną młodzież, która bardzo pochlebnie wypowiadała się o jakości sensorycznej ocenianych napojów. Warto również nadmienić, że w ramach zajęć udało się zrealizować mini wykład, który pozwolił słuchaczom zgłębić tajniki wiedzy jak ważne jest wzbogacanie diety w mleczne produkty fermentowane (kefiry, jogurty i maślanki) jak również zachęcił uczestników do degustacji przygotowanych produktów.

 

 

Promocja Wydziału

W dniu 28 września 2017 w ramach promocji Wydziału przeprowadzono warsztaty z uczniami klasy IV SP nr 35 w Szczecinie. Zajęcia przeprowadzono we współpracy z Katedrą Technologii Żywności, która zaznajomiła uczniów z technologią produkcji wyrobów piekarniczych.