Tematyka prac dyplomowych

Przykładowe tematy prac dyplomowych zrealizowanych w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności

  • 1. Cechy jakościowe i prozdrowotne mleka klaczy oraz kumysu jako produktów godnych uwagi
  • 2. Charakterystyka serów szwajcarskich
  • 3. Charakterystyka wybranych parametrów jakościowych kumysu w czasie chłodniczego przechowywania
  • 4. Cheddar – najlepiej zbadany ser na świecie?
  • 5. Czynniki wpływające na cechy organoleptyczne i fizykochemiczne lodów
  • 6. Lody – historia i teraźniejszość
  • 7. Lody jogurtowe przykładem żywności funkcjonalnej
  • 8. Mleko kozie surowcem do produkcji tradycyjnych mlecznych napojów fermentowanych
  • 9. Mleko wielbłądzic – spożywać czy unikać?
  • 10. Ocena wybranych cech fizykochemicznych jogurtów ekologicznych w czasie przechowywania.
  • 11. Ocena wybranych cech jakościowych jogurtu naturalnego typu greckiego podczas chłodniczego przechowywania
  • 12. Ocena wybranych cech jakościowych lodów Delicja w czasie chłodniczego przechowywania.
  • 13. Porównanie cech jakościowych jogurtu otrzymanego z mleka koziego pasteryzowanego i sterylizowanego wzbogaconego w dodatek preparatu Textrion YO 01 w czasie chłodniczego przechowywania
  • 14. Procesy membranowe w technologii mleczarskiej
  • 15. Przeciwutleniająca rola ziół i przypraw w przechowywaniu żywności
  • 16. Rodzaj kultury starterowej a wybrane cechy fizykochemiczne sera twarogowego w czasie przechowywania
  • 17. Tekstura mleka fermentowanego w zależności od doboru szczepionki probiotycznej w czasie chłodniczego przechowywania
  • 18. W poszukiwaniu zamienników mleka krowiego – mleko klaczy i oślic
  • 19. Wpływ pory roku i okresu laktacji na cechy mleka koziego oraz jego technologiczne wykorzystanie
  • 20. Wpływ rodzaju użytej szczepionki na cechy jakościowe jogurtu wyprodukowanego z mleka koziego w czasie chłodniczego przechowywania
  • 21. Wybrane cechy jakościowe twarogu bezlaktozowego w czasie przechowywania