Informacje bieżące

Sukces Wydziału w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Paryżu 03.07.2019 11:04

Finał Konkursu Przepisów w ramach międzynarodowego projektu Seafoodtomorrow

                      

           01 lipca 2019r.  we Francuskiej Szkole Gastronomii i Zarządzania Hotelami Ferrandi w Paryżu odbył się Europejski Finał Konkursu Przepisów w ramach międzynarodowego projektu Seafoodtomorrow (seafoodtomorrow.eu). W konkursie udział brały szkoły gastronomiczne z 6 krajów Europy, wyłonione w eliminacjach krajowych w Belgii, Francji, Hiszpanii, Polski, Portugalii i Szwecji. Polskę reprezentowały: Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja ze Szczecina oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 z Gryfina. Międzynarodowe jury, złożone z ze znanych francuskich kucharzy i restauratorów oraz przedstawicieli przemysłu spożywczego, oceniało dania z ryb przygotowane dla 3 wybranych grup konsumentów – dzieci w wieku 8-10 lat, seniorów i kobiet w ciąży. Jury nie miało łatwego zadania, w każdej grupie konsumentów spośród przygotowanych 12 dań musiało wyłonić 2 najlepsze. Zaprezentowane w konkursie dania musiały cechować się wysoką atrakcyjnością sensoryczną i dostosowaną do każdej grupy konsumentów wartością odżywczą, a jednocześnie być tanie i łatwe do wdrożenia do produkcji przez przemysł spożywczy.

           I miejsce w grupie konsumentów – dzieci w wieku 8-10 lat zdobyły kiełbaski brokułowo - marchewkowe z karpia z sosem musztardowo-majonezowym i batatami przygotowane przez zespół ze szkoły ze Szczecina w składzie: Szymon Makowiecki (uczeń), Jakub Rosów (uczeń) i Wioletta Skuratowicz (nauczyciel i autor przepisu). Ta prestiżowa nagroda to wspólny sukces szczecińskiej szkoły i uczelni wyższej – Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, który jest jednym z 35 partnerów w projekcie Seafoodtomorrow. Pracownicy Katedry Technologii Mięsa – dr hab. inż. Małgorzata Sobczak, prof. ZUT, dr inż. Remigiusz Panicz i mgr inż. Piotr Eljasik, z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa, ZUT w Szczecinie, byli odpowiedzialni za dostosowanie stworzonych przez szkoły przepisów do wymagań żywieniowych konsumentów oraz organizację krajowego i międzynarodowego konkursu kulinarnego. Ukoronowaniem sukcesu będzie wdrożenie nagrodzonego dania do produkcji w wielu krajach naszego kontynentu, dzięki któremu polski karp trafi na europejskie stoły. Wszystkie zgłoszone do konkursu międzynarodowego przepisy zostaną wykorzystane do opracowania elektronicznej książki kucharskiej.

 

                                                                       Autor tekstu: Małgorzata Sobczak

 

 Jury:

 

 Uczestnicy i jury:

 

Uczestnicy:

 

Zwycięski przepis:

 

Zwycięzcy ze Szczecina:

 

zdjęcia: dr hab. inż Małgorzata Sobczak, prof. ZUT oraz dr hab. inż. Remigiusz Panicz