Wiedzy o Żywieniu i Żywności

2019 rok, XXIII edycja - produkty mleczne – technologia i rola w żywieniu

11 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się okręgowy etap XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Nad przebiegiem eliminacji czuwała komisja, której przewodniczącą jest dr hab. inż. Joanna Sadowska prof. ZUT. Hasłem przewodnim tegorocznej Olimpiady były produkty mleczne – technologia i rola w żywieniu. W rywalizacji wzięło udział 43 uczniów ze szkół województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego.

Laureatami okręgowego etapu XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zostali:

  • I miejsce – Michał Milczarek, uczeń I  Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku  –  84 pkt., 
  • II miejsce – Justyna Drapała, uczennica I  Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku  – 74 pkt., 
  • III miejsce – Krzysztof Przesmycki, uczeń Technikum Nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim – 71 pkt.

 

Laureatom i ich nauczycielom składamy serdeczne gratulacje!!!

 

W trakcie trwania eliminacji, dla opiekunów i młodzieży zorganizowano wykłady poprowadzone m. in. przez pracowników Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa. Wykład pt. „Innowacyjne przetwory mleczarskie”, z małą degustacją, przedstawiła dr inż. Katarzyna Skryplonek z Zakładu Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa, a wspomagała ją w pracy doktorantka Zakładu - mgr inż. Elżbieta Mulawka.

2018 rok, XXII edycja - Owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu

 

12 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się okręgowy etap XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Nad przebiegiem eliminacji, jak co roku, czuwała komisja, której przewodniczącą jest dr hab. inż. Joanna Sadowska prof. nadzw. ZUT. Hasłem przewodnim tegorocznej Olimpiady były owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu. W rywalizacji wzięło udział 44 uczniów z 25 szkół z województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego.

Laureatami okręgowego etapu XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zostali:

 

 

 

  • I miejsce – Aneta Kotlarek, uczennica II  Liceum Ogólnokształcącego im. M. Skłodowskiej-Curie w Gorzowie Wielkopolskim 
  • II miejsce – Krzysztof Przesmycki, uczeń Technikum Nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. F. Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim 
  • III miejsce – Anna Krajewska, uczennica Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 6 im. M. Reja  w Szczecinie 

 

 

 

Laureatom i ich nauczycielom składamy serdeczne gratulacje!!!

 

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Rysunek LOGO Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

 

„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”

 

Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka prowadzi etap Okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Przez wiele lat Olimpiada odbywała się w Zespole Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie, wówczas przewodniczącą jury była prof. dr hab. Mariola Friedrich - Kierownik Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka. W kolejnych latach za organizację Olimpiady odpowiedzialny był Zespół Szkół nr 2 w Stargardzie Szczecińskim, a przewodniczącą jury została dr inż. hab. Joanna Sadowska, adiunkt w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka. Od 2015 r. Olimpiada odbywa się w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.


2017 rok, XXI edycja - Technologia i rola w żywieniu produktów zbożowych

13 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się okręgowy etap XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Hasłem przewodnim tegorocznej Olimpiady była technologia i rola w żywieniu produktów zbożowych. W rywalizacji wzięło udział 44 uczniów z 28 szkół, głównie z województwa zachodniopomorskiego.

Laureatami okręgowego etapu XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zostali:

  • I miejsce – MICHAŁ ŻURAWICZ, uczeń Technikum nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. F. Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp.
  • II miejsce – BARTOSZ ZWIERNIK, uczeń I Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku
  • III miejsce – MATEUSZ KUPLOWSKI, uczeń II Liceum Ogólnokształcącego im. M. Skłodowskiej-Curie w Gorzowie Wlkp.

Wręczenie nagród XXI edycji olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.


2016 rok, XX edycja - Żywność prozdrowotna

W rywalizacji wzięło udział 37 uczniów z 20 szkół głównie z województwa zachodniopomorskiego. Laureatami okręgowego etapu XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zostali:

 

  • I miejsce - ALEKSANDRA KUCHARSKA, uczennica I Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku
  • II miejsceBARTOSZ ZWIERNIK, również uczeń I Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku
  • III miejsceMAGDALENA KAŁYMON, uczennica XIII Liceum Ogólnokształcącego w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 7 w Szczecinie


Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i ich nauczycielom oraz życzymy sukcesów na etapie centralnym!


2015 rok, XIX edycja - Bezpieczeństwo żywności i żywienia

W rywalizacji wzięło udział 48 uczniów z 28 szkół województwa zachodniopomorskiego. Laureatami Olimpiady Okręgowej zostali:

  • I miejsce - ALEKSANDRA KUCHARSKA, uczennica I Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku.
  • II miejsce - PATRYCJA DRZONEK, uczennica XIII Liceum Ogólnokształcącego w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 7 w Szczecinie.
  • III miejsce - SYLWIA SKOCELAS, uczennica II Liceum Ogólnokształcącego z Oddziałami Dwujęzycznymi w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. A. Mickiewicza w Słupsku.

 

Ogłoszenie wyników XIX edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności


2014 rok, XVIII edycja - Żywienie u progu i u schyłku życia

Laureatami Olimpiady Okręgowej zostali:

  • I miejsceALBERT STACHURA - uczeń XIII Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie.
  • II miejsceALEKSANDRA KUCHARSKA - uczennica I  Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku.
  • III miejsceMARIA KISIELOWSKA - uczennica XIII Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie.

 

 Wystąpienie dr hab. inż. Joanny SadowskiejPonowne wystąpienie dr hab. inż. Joanny Sadowskiej.Ogłoszenie wyników XVIII edycji Olimpiady o Żywieniu i ŻywnościPamiątkowe zdjęcie reprezentacji WNoŻiR ZUT w Szczecinie