W wydarzeniu wzięły osoby ze środowiska naukowego Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, Uniwersytetu Szczecińskiego oraz z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Seminarium zorganizował dr hab inż. Mariusz Szymczak we współpracy z firmą GE Healthcare, która specjalizuje się między innymi w metodach i aparaturze do rozdziału białek.
Spotkanie było podzielone na dwa główne tematy. Pierwszą część dotyczącą metody Western Blotting poprowadził Pan Dr. Kai Stieger (Specialist Imaging, Life Science). Drugą część na temat FPLC przedstawił Dr Staphan Potsch (Application Specialist, Protein Science). Na seminarium zaprezentowano również powszechnie stosowany na świecie chromatograf do FPLC (AKTA Pure). Zgodnie z oceną uczestników na seminarium omówiono wiedzę podstawową, przydatną dla osób początkujących, jak również wiele informacji, np. podczas Case Study, szczególnie cennych dla osób nawet z kilkunastoletnim doświadczeniem.
Patronat nad seminarium objęły Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oddział Szczeciński.