XLV Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku „gastronomia”
Teoria i praktyka w bloku „gastronomia” podczas XLV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
W piątek 8 kwietnia 2022r w Zespole Szkół Nr 2 Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Pyrzycach odbyły się eliminacje okręgowe w bloku „gastronomia” w ramach XLV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Przewodniczącą Komisji oceniającej pracę uczniów była dr inż. Sylwia Przybylska z Katedry Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej, a pozostałą jej część stanowili pracownicy tej samej jednostki tj.: dr inż. Agnieszka Hrebień-Filisińska, dr hab. Iwona Adamska, prof. ZUT, dr inż. Robert Iwański i mgr inż. Patrycja Biernacka, ponadto dr inż. Dominika Plust (Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka), dr hab. inż. Marek Kotowicz, prof. ZUT (Katedra Technologii Mięsa) oraz dr inż. Wojciech Sawicki (Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka).
W eliminacjach okręgowych udział wzięło 37 uczniów, którzy zmagali się w dwóch etapach obejmujących część teoretyczną i część praktyczną.
Wszyscy uczniowie biorący udział w bloku „gastronomia” zostali nagrodzeni dyplomem uczestnictwa z jednoczesną zachętą do studiowania na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa.
W bloku „gastronomia” nagrody ufundował Pan Dziekan Prof. dr hab. inż. Krzysztof Formicki, tj. „za I miejsce” i „dla najlepszego praktyka”. Ponadto dodatkową nagrodę specjalną „dla najlepszego praktyka” bloku „gastronomia” ufundował Pan dr inż. Grzegorz Tokarczyk, prof. ZUT – kierownik Katedry Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej.
Komisja wyłoniła czterech finalistów, którzy zakwalifikowali się do etapu centralnego:
I miejsce: Poręba Kinga – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bobowicku
II miejsce: Woźniak Agata – Zespół Szkół Nr 1 w Choszcznie
III miejsce: Tyrańska Klaudia – Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Świdwinie
IV miejsce: Lubianiec Ewelina Weronika – Zespól Szkół nr 6 w Szczecinie.
Uczennica Pani Kinga Poręba, oprócz I miejsca, zdobyła również tytuł „najlepszego praktyka”, której nagrodę w imieniu Pana dr inż. Grzegorza Tokarczyka, prof. ZUT wręczyła pani dr inż. Sylwia Przybylska.
Rok 2019 - XLIII Okręgowa Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
W Rolniczym Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pyrzycach 12.04.2019 roku odbyła się XLIII Okręgowa Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, w bloku „Gastronomia” oraz „Technologia żywności”. Jury Olimpiady obu bloków reprezentowane było przez pracowników WNoŻiR:
- w bloku tematycznym „Gastronomia”:
dr inż. Sylwia Przybylska - przewodnicząca Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Żywności);
dr hab. inż. Joanna Żochowska – Kujawska – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Mięsa);
dr hab. Marek Kotowicz – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Mięsa);
dr inż. Katarzyna Felisiak – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Żywności);
dr inż. Robert Iwański – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Żywności);
dr inż. Agnieszka Hrebień-Filisińska - członek Jury (asystent w Katedrze Technologii Żywności);
mgr inż. Izabela Daniel – członek Jury (asystent z Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka);
- w bloku tematycznym „Technologia żywności”:
dr hab. inż. Izabela Dmytrów – przewodnicząca Jury (kierownik Zakładu Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności);
dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska – Wąs – członek Jury (adiunkt w Katedrze Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej);
dr hab. inż. Anna Mituniewicz-Małek - członek Jury (starszy wykładowca w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności);
dr inż. Dominika Plust – członek Jury (adiunkt w Zakładzie Towaroznawstwa i Oceny Jakości);
Spośród 37 uczestników biorących udział w bloku „Gastronomia”, po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej jury przyznało:
I miejsce - Mikołaj Jan Tomaszewski - ZS Nr 6 w Szczecinie
II miejsce - Malwin Marcel Majewski - ZS Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
III miejsce - Marcelina Teresa Andrzejewska - ZS Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
Spośród 10 uczestników biorących udział w bloku „Technologia żywności„ po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej jury przyznało:
I miejsce - Krzysztof Arkadiusz Przesmycki - ZS Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
II miejsce - Bartłomiej Wałdoch ZS Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
III miejsce - Ewa Marta Derlaga - ZS Nr 1 w Choszcznie.
W bloku gastronomia do etapu centralnego zakwalifikowało się 4 uczniów a w bloku technologia żywności 2 uczniów ( I i II miejsce).
Nagrody Dziekana WNoŻiR dla najlepszego praktyka i teoretyka, w obu blokach tematycznych, podczas uroczystego zakończenia Olimpiady wręczyła Pani Prodziekan dr hab. inż. Małgorzata Sobczak, prof. ZUT.
Rok 2018 - XLII Okręgowa Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
W dniu 20.04.2018 roku w Rolniczym Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pyrzycach odbyła się XLII Okręgowa Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, m.in. w bloku „Gastronomia” oraz „Technologia żywności”. Jury Olimpiady obu bloków tworzyli pracownicy WNoŻiR:
- w bloku tematycznym „Gastronomia”:
- dr inż. Magda Bruszkowska - przewodnicząca Jury (adiunkt w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka),
- dr hab. inż. Joanna Sadowska, prof. nadzw. (adiunkt w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka),
- dr hab. inż. Joanna Żochowska – Kujawska – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Mięsa),
- dr inż. Sylwia Przybylska – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Żywności),
- dr inż. Robert Iwański – członek Jury (starszy wykładowca w Katedrze Technologii Żywności),
- dr inż. Wojciech Sawicki – członek Jury (adiunkt w Katedrze Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej),
- mgr inż. Izabela Daniel – członek Jury (asystent w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka);
- w bloku tematycznym „Technologia żywności”:
- dr hab. inż. Izabela Dmytrów – przewodnicząca Jury (kierownik Zakładu Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności).
- dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska – Wąs – członek Jury (adiunkt w Katedrze Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej)
- dr inż. Anna Mituniewicz-Małek - członek Jury (starszy wykładowca w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności).
- dr inż. Anna Bogacka – członek Jury (adiunkt w Zakładzie Podstaw Żywienia Człowieka)
- dr inż. Dominika Plust – członek Jury (adiunkt w Zakładzie Towaroznawstwa i Oceny Jakości)
- dr inż. Marek Kotowicz – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Mięsa).
Spośród uczestników biorących udział w bloku „Gastronomia”, po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej jury przyznało:
I miejsce - Paulina Panasz - Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Świdwinie
II miejsce - Mikołaj Tomaszewski - Zespół Szkół Nr 6 w Szczecinie
III miejsce - Katarzyna Nowak - Zespół Szkół Nr 4 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wałczu
Spośród uczestników biorących udział w bloku „Technologia żywności„ po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej jury przyznało:
I miejsce - Krzysztof Przesmycki - Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
II miejsce - Aneta Kotlarek - Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 2 II Liceum Ogólnokształcące w Gorzowie Wielkopolskim
III miejsce - Alicja Zubek - Zespół Szkół Nr 5 w Stargardzie
Nagrody Dziekana WNoŻiR dla najlepszego praktyka, w obu blokach tematycznych, podczas uroczystego zakończenia Olimpiady wręczyła Pani Prodziekan dr hab. inż. Agata Witczak, prof. nadzw. ZUT. Nagrodzeni laureaci Okręgowej Olimpiady wezmą udział w eliminacjach centralnych.
Rok 2017 - XLI Okręgowa Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
W dniu 21.04.2017 roku w Rolniczym Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pyrzycach odbyła się XLI Okręgowa Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, m.in. w bloku „Gastronomia” oraz „Technologia żywności”. Jury Olimpiady obu bloków tworzyli pracownicy WNoŻiR:
- w bloku tematycznym „Gastronomia”:
- Dr hab. inż. Zuzanna Goluch-Koniuszy - przewodnicząca Jury (adiunkt w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka).
- Dr hab. inż. Zdzisław Domiszewski – członek Jury (starszy wykładowca w Zakładzie Towaroznawstwa i Oceny Jakości).
- Dr inż. Sylwia Przybylska – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Żywności).
- Dr inż. Robert Iwański – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Żywności).
- Dr inż. Wojciech Sawicki – członek Jury (adiunkt w Katedrze Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej).
- Dr inż. Magda Bruszkowska – członek Jury (asystent w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka).
- Mgr inż. Maria Salmanowicz (doktorantka w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka).
- w bloku tematycznym „Technologia żywności”:
- Dr hab. inż. Izabela Dmytrów – przewodnicząca Jury (adiunkt w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności).
- Dr inż. Anna Mituniewicz-Małek - członek Jury (adiunkt w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności).
- Dr inż. Joanna Żochowska – Kujawska – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Mięsa).
- Dr inż. Agnieszka Strzelczak – członek Jury (adiunkt w Zakładzie Inżynierii Procesowej i Maszynoznawstwa).
- Dr inż. Natalia Krzemińska – członek Jury (asystent w Katedrze Technologii Żywności).
- Mgr inż. Joanna Fugiel – członek Jury (doktorantka w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka).
Spośród uczestników biorących udział w bloku „Gastronomia”, po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej jury przyznało:
I miejsce – Panasz Paulina, ZSR CKP w Świdwinie.
II miejsce - Druciarek Maciej, ZS Nr 6 w Szczecinie.
III miejsce - Nowak Katarzyna, ZS Nr 4 RCKU w Wałczu.
Spośród uczestników biorących udział w bloku „Technologia żywności„ po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej jury przyznało:
I miejsce - Kuplowski Mateusz, ZS Ogólnokształcących Nr 2 II LO w Gorzowie Wlkp.
II miejsce - Klucznik Dominik, ZS Nr 6 w Szczecinie.
III miejsce - Żurawicz Michał, ZS Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
Nagrody Dziekana WNoŻiR dla najlepszego praktyka, w obu blokach tematycznych, podczas uroczystego zakończenia Olimpiady wręczyła Pani Prodziekan dr hab. inż. Agata Witczak. Nagrodzeni laureaci Okręgowej Olimpiady wezmą udział w eliminacjach centralnych.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, Bloki: Gastronomia oraz Technologia Żywności
Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka prowadzi etap Okręgowy Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych Bloki: Gastronomia oraz Technologia Żywności. Od wielu lat eliminacje okręgowej Olimpiady odbywają się w Zespole Szkół nr 2 Centrum Kształcenia Ustawicznego im. T. Kościuszki w Pyrzycach. Do roku 2006 roku przewodniczącą jury była prof. dr hab. Mariola Friedrich, Kierownik Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka, a od 2007 roku przewodniczącą jury jest dr inż. Zuzanna Goluch-Koniuszy, adiunkt w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka.
W tej Olimpiadzie eliminacje obejmują zarówno test teoretyczny, jak i 3 zadania praktyczne. W pracach Jury OWiUR w bloku: Żywienia człowieka i gospodarstwo domowe od wielu lat biorą udział pracownicy Katedr i Zakładów Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT. W 2011 roku pracownicy Wydziału przeprowadzili również eliminacje Centralne Olimpiady.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Rok 2016 - XL Okręgowej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
W bieżącym roku XL Okręgowa Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych odbyła się w dniach 22-23.04.2016 roku w Rolniczym Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pyrzycach. Od tego roku dotychczasowy blok: „Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe” został podzielony centralnie na dwa odrębne bloki: „Gastronomia” oraz „Technologia żywności”. W pracach jury obu bloków tematycznych ww. olimpiady udział wzięło 13 pracowników i doktorantów WNoŻiR.
W jury bloku tematycznego „Gastronomia”, udział wzięli osoby:
- Dr inż. Zuzanna Goluch-Koniuszy - przewodnicząca Jury (adiunkt w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka).
- Dr inż. Sylwia Przybylska – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Żywności).
- Dr inż. Robert Iwański – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Żywności).
- Dr inż. Wojciech Sawicki – członek Jury (adiunkt w Katedrze Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej).
- Dr inż. Zdzisław Domiszewski – członek Jury (starszy wykładowca w Zakładzie Towaroznawstwa i Oceny Jakości.
- Mgr inż. Joanna Fugiel – członek Jury (doktorant w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka).
- inż. Maria Salmanowicz (magistrantka w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka).
Spośród 37 uczestników biorących udział w bloku „Gastronomia”, po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej jury przyznało:
I miejsce - Łohunko Anna z ZS Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
II miejsce - Włodarczyk Hanna ZS Ogólnokształcących Nr 2 II LO w Gorzowie Wlkp.
III miejsce - Woźniak Kamila z ZS Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
Na eliminacje Centrale Olimpiady oprócz ww. osób pojadą również:
IV miejsce - Wojciechowska Lena Karolina z ZS Nr 1 w Choszcznie
V miejsce - Nawrocka Małgorzata z ZS Nr 1 w Choszcznie.
W jury bloku tematycznego „Technologia żywności”, wzięli udział:
- Dr hab. inż. Izabela Dmytrów – przewodnicząca Jury (adiunkt w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności).
- Dr inż. Joanna Żochowska – Kujawska – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Mięsa).
- Dr inż. Patrycja Sumińska – członek Jury (asystent badawczy w Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych).
- Dr inż. Agnieszka Strzelczak – członek Jury (adiunkt w Zakładzie Inżynierii Procesowej i Maszynoznawstwa).
- Dr inż. Mariusz Szymczak – członek Jury (adiunkt w Katedrze Technologii Żywności).
- Mgr inż. Katarzyna Skryplonek – członek Jury (doktorantka w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności).
Spośród 22 uczestników biorących udział w bloku „Technologia żywności„ po sprawdzeniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej jury przyznało:
I miejsce - Patycki Bartosz Jan z ZS Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
II miejsce - Żurawicz Michał Mateusz z ZS Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
III miejsce - Jóźwiak Miłosz z ZS nr 2 CKU w Pyrzycach
Na eliminacje Centrale Olimpiady oprócz ww. osób pojedzie również:
IV miejsce - Klucznik Dominik z ZS Nr 6 w Szczecinie.
Nagrody Dziekana WNoŻiR dla najlepszego praktyka, w obu blokach tematycznych, podczas uroczystego zakończenia Olimpiady wręczyła Pani Prodziekan dr hab. inż. Agata Witczak.
Rok 2015 - XXXIX Okręgowej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
W dniu 17.04.2015 r. odbyły się eliminacje XXXIX Okręgowej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku: Żywienie Człowieka i Gospodarstwo domowe w Zespole Szkół nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pyrzycach.
Jury po eliminacjach teoretycznych (test) oraz 3 zadaniach praktycznych wyłoniło6 laureatów, którzy wezmą udział w eliminacjach centralnych Olimpiady w okręgu olsztyńskim w czerwcu br.
- I miejsce - Łohunko Anna z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
- II miejsce - Pisarek Maciejz Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp
- III miejsce - SaliwonDominikz Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp
- IV miejsce - Kowalska Ewaz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Czaplinku
- V miejsce - Gąsiorowska Ameliaz Zespołu Szkół Nr 6 w Szczecinie
- VI miejsce - Wilczyńska Karolina z ZSR CKP w Świdwinie
Nagrody ufundowane przez Dziekana WNoŻiR dr hab. inż. Agnieszkę Tórz, dla wyłonionego w eliminacjach Olimpiady najlepszego praktyka - Kowalskiej Ewy z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Czaplinku wręczyła podczas uroczystego zakończenia Pani Prodziekan dr hab. inż. Agata Witczak. Link do wiadomości z galerią zdjęć.
Rok 2014 - XXXVIII edycja OWiUR
W roku 11.04.2014 r. w Rolniczym Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pyrzycach odbyła się XXXVIII edycja OWiUR. Jury wyłoniło po eliminacjach 5 laureatów, którzy wezmą udział w eliminacjach centralnych Olimpiady w okręgu krakowskim w czerwcu br.
I miejsce -Kamiński Patryk z ZS Ponadgimnazjalnych w Płotach
II miejsce- Gąsiorowska Amelia z ZS nr 6 w Szczecinie
III miejsce -Martuszewska Urszula z ZS nr 4 RCKU w Wałczu
IV miejsce- Szerwińska Izabela z ZS nr 6 w Szczecinie
V miejsce- Łohunko Anna z ZS Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
Nagrody ufundowane przez Dziekana WNOŻiR dr hab. inż. Agnieszkę Tórz, dla wyłonionego w eliminacjach Olimpiady najlepszego teoretyka Patryka Kamińskiego oraz najlepszego praktyka Urszuli Martuszewskiej wręczyła podczas uroczystego zakończenia przewodnicząca bloku dr inż. Zuzanna Goluch-Koniuszy.