2019 rok, XXIII edycja - produkty mleczne – technologia i rola w żywieniu
11 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się okręgowy etap XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Nad przebiegiem eliminacji czuwała komisja, której przewodniczącą jest dr hab. inż. Joanna Sadowska prof. ZUT. Hasłem przewodnim tegorocznej Olimpiady były produkty mleczne – technologia i rola w żywieniu. W rywalizacji wzięło udział 43 uczniów ze szkół województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego.
Laureatami okręgowego etapu XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zostali:
- I miejsce – Michał Milczarek, uczeń I Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku – 84 pkt.,
- II miejsce – Justyna Drapała, uczennica I Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku – 74 pkt.,
- III miejsce – Krzysztof Przesmycki, uczeń Technikum Nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim – 71 pkt.
Laureatom i ich nauczycielom składamy serdeczne gratulacje!!!
W trakcie trwania eliminacji, dla opiekunów i młodzieży zorganizowano wykłady poprowadzone m. in. przez pracowników Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa. Wykład pt. „Innowacyjne przetwory mleczarskie”, z małą degustacją, przedstawiła dr inż. Katarzyna Skryplonek z Zakładu Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa, a wspomagała ją w pracy doktorantka Zakładu - mgr inż. Elżbieta Mulawka.
2018 rok, XXII edycja - Owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu
12 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się okręgowy etap XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Nad przebiegiem eliminacji, jak co roku, czuwała komisja, której przewodniczącą jest dr hab. inż. Joanna Sadowska prof. nadzw. ZUT. Hasłem przewodnim tegorocznej Olimpiady były owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu. W rywalizacji wzięło udział 44 uczniów z 25 szkół z województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego.
Laureatami okręgowego etapu XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zostali:
- I miejsce – Aneta Kotlarek, uczennica II Liceum Ogólnokształcącego im. M. Skłodowskiej-Curie w Gorzowie Wielkopolskim
- II miejsce – Krzysztof Przesmycki, uczeń Technikum Nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. F. Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim
- III miejsce – Anna Krajewska, uczennica Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 6 im. M. Reja w Szczecinie
Laureatom i ich nauczycielom składamy serdeczne gratulacje!!!
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”
Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka prowadzi etap Okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Przez wiele lat Olimpiada odbywała się w Zespole Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie, wówczas przewodniczącą jury była prof. dr hab. Mariola Friedrich - Kierownik Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka. W kolejnych latach za organizację Olimpiady odpowiedzialny był Zespół Szkół nr 2 w Stargardzie Szczecińskim, a przewodniczącą jury została dr inż. hab. Joanna Sadowska, adiunkt w Zakładzie Fizjologii Żywienia Człowieka. Od 2015 r. Olimpiada odbywa się w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
2017 rok, XXI edycja - Technologia i rola w żywieniu produktów zbożowych
13 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się okręgowy etap XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Hasłem przewodnim tegorocznej Olimpiady była technologia i rola w żywieniu produktów zbożowych. W rywalizacji wzięło udział 44 uczniów z 28 szkół, głównie z województwa zachodniopomorskiego.
Laureatami okręgowego etapu XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zostali:
- I miejsce – MICHAŁ ŻURAWICZ, uczeń Technikum nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. F. Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp.
- II miejsce – BARTOSZ ZWIERNIK, uczeń I Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku
- III miejsce – MATEUSZ KUPLOWSKI, uczeń II Liceum Ogólnokształcącego im. M. Skłodowskiej-Curie w Gorzowie Wlkp.
2016 rok, XX edycja - Żywność prozdrowotna
W rywalizacji wzięło udział 37 uczniów z 20 szkół głównie z województwa zachodniopomorskiego. Laureatami okręgowego etapu XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zostali:
- I miejsce - ALEKSANDRA KUCHARSKA, uczennica I Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku
- II miejsce – BARTOSZ ZWIERNIK, również uczeń I Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku
- III miejsce – MAGDALENA KAŁYMON, uczennica XIII Liceum Ogólnokształcącego w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 7 w Szczecinie
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i ich nauczycielom oraz życzymy sukcesów na etapie centralnym!
2015 rok, XIX edycja - Bezpieczeństwo żywności i żywienia
W rywalizacji wzięło udział 48 uczniów z 28 szkół województwa zachodniopomorskiego. Laureatami Olimpiady Okręgowej zostali:
- I miejsce - ALEKSANDRA KUCHARSKA, uczennica I Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku.
- II miejsce - PATRYCJA DRZONEK, uczennica XIII Liceum Ogólnokształcącego w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 7 w Szczecinie.
- III miejsce - SYLWIA SKOCELAS, uczennica II Liceum Ogólnokształcącego z Oddziałami Dwujęzycznymi w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. A. Mickiewicza w Słupsku.
2014 rok, XVIII edycja - Żywienie u progu i u schyłku życia
Laureatami Olimpiady Okręgowej zostali:
- I miejsce – ALBERT STACHURA - uczeń XIII Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie.
- II miejsce – ALEKSANDRA KUCHARSKA - uczennica I Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Elżbiety w Szczecinku.
- III miejsce – MARIA KISIELOWSKA - uczennica XIII Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie.