Informacje bieżące

Warsztaty z uczniami XVI Liceum Ogólnokształcącego 06.02.2023 19:41

W piątek 27.01.2023 r. Nasz Wydział odwiedzili uczniowie XVI Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie. Młodzież wzięła udział w warsztatach „Paprykarz – tradycja i innowacja, na świeżo wypieczonej bułeczce”.

Zajęcia prowadzone  przez dr inż. Grzegorza Tokarczyka, prof. ZUT i dr inż. Katarzynę Felisiak z Katedry Technologii Rybnej, Roślinnej
 i Gastronomicznej. Podczas warsztatów uczniowie samodzielnie  przygotowali bułeczki oraz  paprykarz uniwersytecki – smaczniejszą wersję słynnego „Paprykarza szczecińskiego”. Natomiast w Katedrze Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka uczniowie uczestniczyli w warsztatach pt. „Probiotyki – fakty i mity” prowadzonych przez dr inż. Alicję Dłubała i dr inż. Barbarę Szymczak. Młodzież samodzielnie przygotowała preparaty mikroskopowe szczepów wyizolowanych z komercyjnych preparatów probiotycznych