– wpływ czynników biologicznych (obejmujących czynniki: genetyczne, fizjologiczne oraz hodowlano – środowiskowe) na właściwości strukturalno – mechaniczne mięsa zwierząt rzeźnych i łownych,
– jakość i właściwości mięsa wybranych gatunków drobiu hodowlanego pochodzącego z krajowych stad rodzicielskich oraz dzikich ptaków łownych,
– wpływ warunków składowania na jakości mięsa ptactwa łownego,
– wykorzystanie właściwości histochemicznych i histologicznych surowców mięsnych do określenia przydatności mięsa zwierząt rzeźnych i łownych do produkcji mięsa kulinarnego i wyrobów mięsnych, modyfikacja właściwości surowców mięsnych,
– wykorzystanie alternatywnych, niekonwencjonalnych lub małocennych surowców pochodzenia zwierzęcego do profilowania jakości produktów mięsnych, w tym żywności tradycyjnej,
– wpływ parametrów procesów technologicznych i składu recepturowego na jakość wyrobów mięsnych,
– metodyka oceny struktury mięsa zwierząt rzeźnych i łownych,
– charakterystyka jakościowa surowców pochodzenia wodnego (hodowlanych i wolno żyjących) i wykorzystanie tego surowca do projektowania nowych produktów żywnościowych oraz do poprawy właściwości odżywczych przetworów mięsnych,
– wpływ nowoczesnych metod ogrzewania na jakość (barwa, struktura, tekstura) mięsa zwierząt rzeźnych i łownych,
– wpływ żywienia karpi paszami wzbogaconymi w naturalne składniki na jakość kulinarną i wartość odżywczą ich mięsa,
– zastosowanie oceny aktywności genów w badaniach żywieniowych oraz środowiskowych,
– ekointensyfikacja produkcji karpia,
– identyfikacja czynników chorobotwórczych metodami biologii molekularnej,
– ocena zróżnicowania genetycznego organizmów wodnych (dziko żyjących oraz hodowlanych),
– identyfikacja tożsamości ryb, bezkręgowców i glonów wodnych oraz ich produktów z wykorzystaniem narzędzi biologii molekularnej,
– zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych przemysłu spożywczego,
– charakterystyka i zagospodarowanie strumieni bocznych w akwakulturze,
– wykorzystanie sekwencjonowania kolejnej generacji (NGS) w badaniach mikrobioty jelitowej i środowiskowej.
Menu dodatkowe
- Aktualności
- Wydział
- Historia Wydziału
- Władze Wydziału
- Pełnomocnicy Dziekana
- Komisje wydziałowe
- Kolegium Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa
- Rada Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia - kadencja 2023-2026
- Rada Dyscypliny Zootechnika i Rybactwo - kadencja 2020-2023
- Biblioteka i czytelnie
- Internet Wi-Fi
- Logotypy ZUT, WNoŻiR i księga znaku
- Operaty rybackie
- Kontakt
- System Jakości Kształcenia
- Kierunki studiów
- Dziekanat
- Promocja Wydziału
- Projekty
- Muzeum Ichtiologiczne
- Sylabusy