Spis wybranych patentów i wynalazków pracowników katedry
- Sposób zalewowego solenia tuszek i filetów śledziowych (Edward Kołakowski, Bożena Bednarczyk, Grzegorz Tokarczyk, Sławomir Lisiecki)
- Sposób wytwarzania farszu, zwłaszcza rybnego z użyciem gazu inertnego oraz urządzenie do stosowania tego sposobu (dr inż. Andrzej Kolbiarz, prof. dr hab. Edward Kołakowski)
- Sposób wytwarzania mrożonego farszu rybnego (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Anna Kołakowska, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki)
- Sposób wytwarzania preparatu mięsa kalmara z przeznaczeniem szczególnie do kiełbas rybnych(prof. dr hab. Edward Kołakowski, mgr inż. Zofia Szybowicz, mgr inż. Leszek Kamiński (pracownik innej firmy), dr inż. Mieczysław Sałacki)
- Sposób wytwarzania teksturowanej żywności z dodatkiem białka z kryla (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz, mgr Henryk Świtak (pracownik innej firmy)
- Sposób wytwarzania past rybnych (prof. dr hab. Edward Kołakowski, mgr inż. Stanisław Mozdyniewicz, mgr Zofia Świerczyńska (PPDiUR”Gryf”)
- Sposób uzyskiwania jadalnego mięsa z bezkręgowców, a szczególnie głowonogów i drobnych skorupiaków (prof. dr hab. Edward Kołakowski, Julian Hebel i mgr inż. Leszek Kamiński (pracownicy innych firm)
- Sposób wytwarzania mrożonego farszu rybnego (prof. dr hab. Anna Kołakowska, prof. dr hab. Edward Kołakowski, Stefan Tchórzewski)
- Sposób wytwarzania farszu, szczególnie rybnego (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz)
- Sposób wytwarzania past rybnych (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz, mgr inż. Stanisław Mozdyniewicz, mgr Zofia Świerczyńska i mgr inż. Stanisław Ogrodnik (pracownicy PPDiUR ”Gryf”), mgr inż. Wojciech Jakacki (pracownik Z.G.R)
- Sposób wytwarzania formowanych hamburgerów rybnych (prof. dr hab Edward Kołakowski, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz, mgr inż. Leszek Kamiński (pracownik innej firmy)
- Sposób wytwarzania formowanych hamburgerów rybnych (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz)
- Sposób wytwarzania koagulatu białkowego z kryla (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki, prof. dr hab. Mirosław Fik)
- Sposób wytwarzania koncentratu białkowego z kryla (Euphasia spp) (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki, prof. dr hab. Mirosław Fik)
- Sposób przedłużania trwałości mrożonych farszów rybnych (prof. dr hab. Anna Kołakowska, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki, prof. dr hab. Edward Kołakowski)
- Sposób suszenia kontaktowego półproduktów białkowych z kryla (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz, prof. dr hab. Zdzisław Pazoła (Akademia Rolnicza w Poznaniu)
- Sposób wytwarzania wyrobów formowanych z mrożonych farszów rybnych (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz, mgr inż. Leszek Kamiński (pracownik innej firmy)
- Sposób wytwarzania preparatów karotenoidowych, zwłaszcza z kryla (prof. dr hab. Edward Kołakowski, dr Anna Protasowicka, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki)
- Sposób wytwarzania półproduktów z kryla (Euphasia spp) (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Anna Kołakowska, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz)
- Sposób wytwarzania wyrobów formowanych z mrożonych farszów rybnych (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz, mgr inż. Leszek Kamiński (pracownik innej firmy)
- Sposób wytwarzania wyrobów spożywczych o porowatej strukturze, zwłaszcza rybnych (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz)
- Sposób wytwarzania konserw krylowych (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki)
- Sposób wytwarzania konserw z kryla (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki, prof. Stanisław Rakusa-Suszczewski (pracownik innej firmy)
- Sposób wytwarzania koncentratu białkowego z kryla (prof. dr hab. Edward Kołakowski, dr inż. Marek Wianecki, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki, prof. dr hab. Anna Kołakowska)
- Sposób wytwarzania precypitatu białkowego z kryla (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Leszek Gajowiecki)
- Sposób wytwarzania mączki paszowej z kryla (prof. dr hab. Leszek Gajowiecki, prof. dr hab. Edward Kołakowski, inż. Dionizy Kurek, mgr inż. Werner Kaszny, mgr inż. Ryszard Cisak i Henryk Maćkowiak (”SPOMASZ” Wronki), mgr inż. Bogusław Byrka i inż. Marian Pawluć (PPD i UR ”Gryf”)
- Sposób polepszania jakości rozdrobnionego mięsa (prof. dr hab. Edward Kołakowski, prof. dr hab. Kazimierz Lachowicz, prof. dr hab. Anna Kołakowska)
- Sposób marynowania ryb (prof. dr hab. Edward Kołakowski, dr inż. Grażyna Bortnowska, mgr inż. Bożena Bednarczyk)
- Lejek do sączenia przez bibułę filtracyjną (prof. dr hab. Edward Kołakowski, dr inż. Wojciech Płocki)
- Aparat do elektroforezy na słupkowych żelach poliakrylamidowych (prof. dr hab. Edward Kołakowski, inż. mech. Maciej Stanisław Wódka (pracownik innej firmy), dr inż. Roman Drozdowski, dr inż. Andrzej Kolbiarz)
- Sposób teksturowania rozdrobnionego mięsa, głównie rybnego (prof. dr hab. Edward Kołakowski, mgr inż. Marek Wianecki)