Katedra dysponuje najnowocześniejszymi urządzeniami do prowadzenia badań w zakresie analizy i oceny jakości, w tym reologii żywności, żywienia człowieka, a także towaroznawstwa organizmów wodnych i gospodarki rybackiej. Dotychczas wykonano ponad 450 ekspertyz, opinii i opracowań naukowych dla podmiotów zewnętrznych, prywatnych i państwowych. Jesteśmy otwarci na przyjęcie nowych zleceń i podejmiemy się każdego zadania w zakresie swoich kompetencji. W poszczególnych laboratoriach możemy prowadzić prace w następującym zakresie:
- Wielokompleksowa analiza jakościowa i ilościowa żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
- Badania fizykochemiczne i sensoryczne pozwalające określić termin przydatności do spożycia produktów przechowywanych w różnych temperaturach.
- Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przemyśle żywnościowym - dokumentacja, wdrażanie, audyt.
- Jakość handlowa produktów rybołówstwa.
- Znakowanie żywności.
- Podstaw mechaniki procesów przepływowych.
- Kinetyka procesów wymiany ciepła i masy w procesie wędzenia.
- Regulacja i automatyczne sterowanie procesów wędzenia i wytwarzania dymu wędzarniczego.
- Konstrukcja komór wędzarniczych o obiegu zamkniętym.
- Optymalizacja warunków wytwarzania dymu wędzarniczego w złożu fluidalnym.
- Mechanizacja obróbki wstępnej surowca rybnego.
- Kompleksowa charakterystyka reologicznych zachowań artykułów żywnościowych.
- Właściwości termo-lepko-sprężyste artykułów żywnościowych.
- Dynamiczne metody wyznaczania parametrów reologicznych artykułów żywnościowych.
- Sztuczne sieci neuronowe w technologii żywności.
- Zastosowanie sieci neuronowych jako narzędzia w modelowaniu i prognozowaniu cech reologicznych artykułów żywnościowych.
- Analiza składu ciała.
- Analiza i ocena sposobu odżywiania się różnych grup społecznych oraz indywidualnych osób.
- Układanie indywidualnych planów żywieniowych.
- Szkolenia w zakresie racjonalnego odżywiania.
- Praktyczne warsztaty żywieniowe przeznaczone dla różnych grup społecznych.
- Analizy immunoenzymatyczne materiału biologicznego metodą ELISA.
- Analiza aktywności enzymów antyoksydacyjnych oraz stresu oksydacyjnego metodą spektrofotometryczną.
- Analiza zawartości witamin we krwi metodą chromatograficzną.
- Opracowywanie operatów rybackich.
- Wykonywanie operatów wodno prawnych.
- Badania inwentaryzacyjne ichtiofauny.
- Analizy biologiczne i populacyjne ryb.
- Analizy hydrobiologiczne.
- Analizy hydrochemiczne
- Przeprowadzanie połowów kontrolnych i regulacyjnych.
- Prowadzenie dokumentacji rybackiej według obowiązujących Rozporządzeń.
- Określanie możliwości produkcyjnych jezior, rzek i zbiorników śródlądowych.