Ekspertyzy i opinie

Katedra dysponuje najnowocześniejszymi urządzeniami do prowadzenia badań w zakresie analizy i oceny jakości, w tym reologii żywności, żywienia człowieka, a także towaroznawstwa organizmów wodnych i gospodarki rybackiej. Dotychczas wykonano ponad 450 ekspertyz, opinii i opracowań naukowych dla podmiotów zewnętrznych, prywatnych i państwowych. Jesteśmy otwarci na przyjęcie nowych zleceń i podejmiemy się każdego zadania w zakresie swoich kompetencji. W poszczególnych laboratoriach możemy prowadzić prace w następującym zakresie:

  • Wielokompleksowa analiza jakościowa i ilościowa żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  • Badania fizykochemiczne i sensoryczne pozwalające określić termin przydatności do spożycia produktów przechowywanych w różnych temperaturach.
  • Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przemyśle żywnościowym - dokumentacja, wdrażanie, audyt.
  • Jakość handlowa produktów rybołówstwa.
  • Znakowanie żywności.
  • Podstaw mechaniki procesów przepływowych.
  • Kinetyka procesów wymiany ciepła i masy w procesie wędzenia.
  • Regulacja i automatyczne sterowanie procesów wędzenia i wytwarzania dymu wędzarniczego.
  • Konstrukcja komór wędzarniczych o obiegu zamkniętym.
  • Optymalizacja warunków wytwarzania dymu wędzarniczego w złożu fluidalnym.
  • Mechanizacja obróbki wstępnej surowca rybnego.
  • Kompleksowa charakterystyka  reologicznych zachowań artykułów żywnościowych.
  • Właściwości termo-lepko-sprężyste artykułów żywnościowych.
  • Dynamiczne metody wyznaczania parametrów reologicznych artykułów żywnościowych.
  • Sztuczne sieci neuronowe w technologii żywności.
  • Zastosowanie sieci neuronowych jako narzędzia w  modelowaniu i prognozowaniu cech reologicznych artykułów żywnościowych.
  • Analiza składu ciała.
  • Analiza i ocena sposobu odżywiania się różnych grup społecznych oraz indywidualnych osób.
  • Układanie indywidualnych planów żywieniowych.
  • Szkolenia w zakresie racjonalnego odżywiania.
  • Praktyczne warsztaty żywieniowe przeznaczone dla różnych grup społecznych.
  • Analizy immunoenzymatyczne materiału biologicznego metodą ELISA.
  • Analiza aktywności enzymów antyoksydacyjnych oraz stresu oksydacyjnego metodą spektrofotometryczną.
  • Analiza zawartości witamin we krwi metodą chromatograficzną.
  • Opracowywanie operatów rybackich.
  • Wykonywanie operatów wodno prawnych.
  • Badania inwentaryzacyjne ichtiofauny.
  • Analizy biologiczne i populacyjne ryb.
  •  Analizy hydrobiologiczne.
  • Analizy hydrochemiczne
  • Przeprowadzanie połowów kontrolnych i regulacyjnych.
  • Prowadzenie dokumentacji rybackiej według obowiązujących Rozporządzeń.
  • Określanie możliwości produkcyjnych jezior, rzek i zbiorników śródlądowych.