KATEDRA TECHNOLOGII MIĘSA
ul. Kazimierza Królewicza 4, pawilon B oraz C
71-550 Szczecin
Skład osobowy:
Osoba | Stanowisko | Kontakt |
---|---|---|
Prof. dr hab. inż. Kazimierz Lachowicz | Profesor emeritus | tel.: +48 91 449 65 80 |
Prof. dr hab. inż. Małgorzata Sobczak | Kierownik | tel.: +48 91 449 65 80, pawilon B, pokój 11 malgorzata.sobczak@zut.edu.pl |
Prof. dr hab. inż. Remigiusz Panicz | Profesor | tel.: +48 91 449 66 64, pawilon C, pokój 6 rpanicz@zut.edu.pl |
Dr hab. inż. Joanna Żochowska-Kujawska, prof. ZUT | Profesor ZUT | tel.: +48 91 449 65 82, pawilon B, pokój 14 joanna.zochowska-kujawska@zut.edu.pl |
Dr hab. inż. Marek Kotowicz, prof. ZUT | Profesor ZUT | tel.: +48 91 449 65 83, pawilon B, pokój 10 marek.kotowicz@zut.edu.pl |
Dr hab inż. Sławomir Lisiecki, prof. ZUT | Profesor ZUT | tel.: +48 91 449 66 79, pawilon B, pokój 9 slawomir.lisiecki@zut.edu.pl |
Dr inż. Piotr Eljasik | Adiunkt badwaczy | tel.: + 48 91 449 66 61, pawilon C, pokój 5 peljasik@zut.edu.pl |
Historia Katedry
Rok | Wydarzenie |
---|---|
1993 | powołanie Zakładu Technologii Mięsa, kierownik: dr hab. inż. Kazimierz Lachowicz, pracownicy: dr inż. Leszek Gajowiecki, mgr inż. Barbara Oryl |
1995 | zatrudnienie dr inż. Andrzeja Klemke |
1995 | mianowanie Kazimierza Lachowicza na stanowisko profesora nadzwyczajnego Akademii Rolniczej |
1998 | uzyskanie stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych przez Leszka Gajowieckiego (26.10.1998) |
2001 | uzyskanie stopnia doktora inż. nauk rolniczych przez Małgorzatę Sobczak (17.10.2001) |
2001 | zatrudnienie dr inż. Małgorzaty Sobczak na stanowisku adiunkta (01.12.2001) |
2001 | uzyskanie stopnia doktora inż. nauk rolniczych przez Barbarę Oryl (12.12.2001) |
2002 | uzyskanie tytułu naukowego profesora doktora habilitowanego nauk rolniczych przez Kazimierza Lachowicza (18.10.2002) |
2003 | uzyskanie stopnia doktora inż. nauk rolniczych przez Arkadiusza Życha (12.02.2003) |
2003 | zatrudnienie dr inż. Arkadiusza Życha na stanowisku adiunkta (01.03.2003) |
2004 | mianowanie Kazimierza Lachowicza na stanowisko profesora zwyczajnego Akademii Rolniczej |
2004 | uzyskanie stopnia doktora inż. nauk rolniczych przez Marka Kotowicza i Joannę Żochowską (08.12.2004) |
2005 | zatrudnienie dr inż. Marka Kotowicza i dr inż. Joanny Żochowskiej na stanowisku asystenta (01.04.2005) |
2005 | dr Andrzej Klemke († 8.06.2005) |
2006 | zatrudnienie dr inż. Marka Kotowicza i dr inż. Joanny Żochowskiej-Kujawskiej na stanowisku adiunkta (01.10.2006) |
2007 | uzyskanie tytułu naukowego profesora doktora habilitowanego nauk rolniczych przez Leszka Gajowieckiego (22.10.2007) |
2007 | mianowanie Leszka Gajowieckiego na stanowisko profesora nadzwyczajnego Akademii Rolniczej (08.11.2007) |
2008 | przekształcenie Zakładu Technologii Mięsa w Katedrę Technologii Mięsa (Zarządzenie Nr 99/2008 Rektora AR w Szczecinie z dn. 28 października 2008 r.) |
2011 | uzyskanie stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia przez Małgorzatę Sobczak (20.04.2011) |
2011 | zmiana lokalizacji Katedry (pawilon B przy ul. Kazimierza Królewicza 4) |
2013 | przejście na emeryturę prof. dr hab. inż. Leszka Gajowieckiego (01.08.2013) |
2014 | zatrudnienie dr inż. Remigiusza Panicza na stanowisku starszego wykładowcy (01.10.2014) |
2015 | przejście na emeryturę dr inż. Barbary Oryl (01.03.2015) |
2015 | zatrudnienie dr inż. Remigiusza Panicza na stanowisku adiunkta (01.03.2015) |
2017 | mianowanie Małgorzaty Sobczak na stanowisko profesora nadzwyczajnego/prof. ZUT (01.03.2017) |
2017 | uzyskanie stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia przez Joannę Żochowską-Kujawską (29.11.2017) |
2017 | uzyskanie stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie rybactwo przez Remigiusza Panicza (20.12.2017) |
2018 | zatrudnienie inż. Piotra Eljasika (09.01.2018) |
2018 | uzyskanie stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia przez Marka Kotowicza (27.06.2018) |
2018 | przejście na emeryturę prof. dr hab. inż. Kazimierza Lachowicza (15.07.2018) |
2018 | kierownikiem Katedry zostaje dr hab. inż. Małgorzata Sobczak, prof. nadzw./ZUT |
2018 | zatrudnienie dr hab. inż. Sławomira Lisieckiego na stanowisku adiunkta (01.10.2018) |
2019 | mianowanie Joanny Żochowskiej-Kujawskiej na stanowisko profesora nadzwyczajnego/prof. ZUT (01.10.2019) |
2019 | mianowanie Remigiusza Panicza na stanowisko profesora nadzwyczajnego/prof. ZUT (01.10.2019) |
2020 | mianowanie Marka Kotowicza na stanowisko profesora nadzwyczajnego/prof. ZUT (01.02.2020) |
2020 | mianowanie Sławomira Lisieckiego na stanowisko profesora nadzwyczajnego/prof. ZUT (01.02.2020) |
2021 | prof. dr hab. inż. Leszek Gajowiecki († 17.06.2021) |
2022 | uzyskanie stopnia doktora inż. nauk rolniczych przez Piotra Eljasika (12.10.2022) |
2022 | zatrudnienie dr inż. Piotra Eljasika na stanowisku adiunkta (04.11.2022) |
2022 | uzyskanie przez Małgorzatę Sobczak tytułu naukowego profesora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia (21.12.2022) |
2023 | uzyskanie przez Remigiusza Panicza tytułu naukowego profesora nauk rolniczych w dyscyplinie zootechnika i rybactwo (23.01.2023) |
Byli pracownicy Jednostki:
1. pracownicy naukowo-dydaktyczni:
Kazimierz Lachowicz (kierownik jednostki w latach 1993-2018),
Leszek Gajowiecki, Barbara Oryl, Arkadiusz Żych
2. Pracownicy techniczni:
Andrzej Klemke, Barbara Oryl
Problematyka badawcza
– wpływ czynników biologicznych (obejmujących czynniki: genetyczne, fizjologiczne oraz hodowlano – środowiskowe) na właściwości strukturalno – mechaniczne mięsa zwierząt rzeźnych i łownych,
– jakość i właściwości mięsa wybranych gatunków drobiu hodowlanego pochodzącego z krajowych stad rodzicielskich oraz dzikich ptaków łownych,
– wpływ warunków składowania na jakości mięsa ptactwa łownego,
– wykorzystanie właściwości histochemicznych i histologicznych surowców mięsnych do określenia przydatności mięsa zwierząt rzeźnych i łownych do produkcji mięsa kulinarnego i wyrobów mięsnych, modyfikacja właściwości surowców mięsnych,
– wykorzystanie alternatywnych, niekonwencjonalnych lub małocennych surowców pochodzenia zwierzęcego do profilowania jakości produktów mięsnych, w tym żywności tradycyjnej,
– wpływ parametrów procesów technologicznych i składu recepturowego na jakość wyrobów mięsnych,
– metodyka oceny struktury mięsa zwierząt rzeźnych i łownych,
– charakterystyka jakościowa surowców pochodzenia wodnego (hodowlanych i wolno żyjących) i wykorzystanie tego surowca do projektowania nowych produktów żywnościowych oraz do poprawy właściwości odżywczych przetworów mięsnych,
– wpływ nowoczesnych metod ogrzewania na jakość (barwa, struktura, tekstura) mięsa zwierząt rzeźnych i łownych,
– wpływ żywienia karpi paszami wzbogaconymi w naturalne składniki na jakość kulinarną i wartość odżywczą ich mięsa,
– zastosowanie oceny aktywności genów w badaniach żywieniowych oraz środowiskowych,
– ekointensyfikacja produkcji karpia,
– identyfikacja czynników chorobotwórczych metodami biologii molekularnej,
– ocena zróżnicowania genetycznego organizmów wodnych (dziko żyjących oraz hodowlanych),
– identyfikacja tożsamości ryb, bezkręgowców i glonów wodnych oraz ich produktów z wykorzystaniem narzędzi biologii molekularnej,
– zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych przemysłu spożywczego,
– charakterystyka i zagospodarowanie strumieni bocznych w akwakulturze,
– wykorzystanie sekwencjonowania kolejnej generacji (NGS) w badaniach mikrobioty jelitowej i środowiskowej.
Prace doktorskie i habilitacyjne
Rozprawy habilitacyjne
- Wpływ zabiegów technologicznych na składniki lotne i właściwości sensoryczne koncentratu białkowego z kryla antarktycznego (Euphasia superba Dana), L. Gajowiecki, 1998,
- Wpływ profilu histochemicznego i grubości włókien wybranych mięśni u bydła na ich jakość kulinarną i przydatność do produkcji wyrobów masowanych, M. Sobczak, 2011,
- Mięso zwierząt łownych jako potencjalne źródło surowca do produkcji surowych wędzonek dojrzewających, J. Żochowska-Kujawska, 2017,
- Intensyfikacja hodowli lina (Tinca tinca L., 1758) w aspekcie badań nutrigenomicznych. R. Panicz, 2017,
- Zmiany jakości mięsa wybranych gatunków ptaków łownych w trakcie przechowywania w środowisku modyfikowanej atmosfery o różnej koncentracji CO2. M. Kotowicz, 2018.
Rozprawy doktorskie
- Zmiany struktury i tekstury wybranych mięśni tuczników mieszańcowych poddanych procesowi masowania. 2001; M. Sobczak, promotor: dr hab. inż. Kazimierz Lachowicz, prof. nadzw.;
- Zróżnicowanie tekstury i struktury wybranych mięśni bydła w zależności od grupy wiekowej, rasy i płci. 2001; B. Oryl, promotor: dr hab. inż. Kazimierz Lachowicz, prof. nadzw.;
- Ocena fizyko-chemiczna i sensoryczna wybranych mięśni trzody chlewnej i bydła poddanych procesowi uplastyczniania. 2003; A. Żych, promotor: dr hab. Leszek Gajowiecki, prof. nadzw.;
- Wykorzystanie mięsa zwierząt łownych do produkcji wędzonek. 2004; J. Żochowska, prof. dr hab. inż. Kazimierz Lachowicz;
- Zastosowanie dodatków funkcjonalnych jako substancji zastępujących azotyny w przetworach drobiowych. 2004; M. Kotowicz, promotor: dr hab. Leszek Gajowiecki, prof. nadzw.;
- Wpływ wieku na zróżnicowanie struktury i tekstury wybranych mięśni bydła i trzody chlewnej. 2012; L. Hoffman (Nitek), promotor: prof. dr hab. inż. Kazimierz Lachowicz;
- Modyfikacja surowców do przekąsek mięsnych typu jerky. 2019; M. Kubaj, promotor: prof. dr hab. inż. Kazimierz Lachowicz, promotor pomocniczy: dr hab. inż. J. Żochowska-Kujawska, prof. ZUT;
- Charakterystyka mięsa raka pręgowatego (Faxonius limosus, Rafinesque, 1817) jako potencjalnego źródła surowca dla przetwórstwa. 2021; N. Śmietana, promotor: dr hab. inż. Remigiusz Panicz, prof. ZUT;
- Poprawa parametrów jakościowych surowca i wskaźników produkcyjnych w aspekcie ekointensyfikacji produkcji karpia (Cyprinus carpio L.). 2022; P. Eljasik, promotor: dr hab. inż. Remigiusz Panicz, prof. ZUT.
Projekty badawcze
Projekty naukowo – badawcze i projekty realizowane w ramach środków europejskich
Tytuł projektu | Program | Okres realizacji od | Okres realizacji do | Wartość projektu dla ZUT |
---|---|---|---|---|
SAFE – SmartAqua4FuturE | Horyzont Europa | 01.11.2022 | 31.10.2026 | 408 860,00 EURO |
GAIN – Green Aquaculture Intensification in Europe | Horyzont 2020 | 01.05.2018 | 31.10.2021 | 203 500,00 EURO |
SEAFOODTOMORROW – Nutritious, safe and sustainable seafood for consumers of tomorrow | Horyzont 2020 | 01.11.2017 | 30.04.2021 | 109 925,00 EURO |
CERES – Climate change and European aquatic RESources | Horyzont 2020 | 01.03.2016 | 29.02.2020 | 159 996,25 EURO |
Projekty realizowane w ramach programów MNiSW
Tytuł projektu | Program | Okres realizacji od | Okres realizacji do | Wartość projektu dla ZUT |
---|---|---|---|---|
GAIN – Green Aquaculture Intensification in Europe | Premia na H2020 | 01.05.2018 | 31.10.2021 | 176 556,00 PLN |
SEAFOODTOMORROW – Nutritious, safe and sustainable seafood for consumers of tomorrow | Premia na H2020 | 01.11.2017 | 31.10.2020 | 92 420,00 PLN |
CERES – Climate change and European aquatic RESources | Premia na H2020 | 01.03.2016 | 29.02.2020 | 141 046,00 PLN |
Projekty realizowane w ramach programów Narodowego Centrum Nauki
Tytuł projektu | Program | Okres realizacji od | Okres realizacji do | Wartość projektu dla ZUT |
---|---|---|---|---|
Wstępna charakterystyka mikrobiomu wody w stawach karpiowych | MINIATURA 7 | 30.05.2023 | 29.05.2024 | 49 999,00 PLN |
Projekty realizowane w ramach programów Narodowego Centrum Badań i Rozwoju
Tytuł projektu | Program | Okres realizacji od | Okres realizacji do | Wartość projektu dla ZUT |
---|---|---|---|---|
BLUEBOOST - Culture of a wide range of low trophic species to boost sustainable production of Blue Food and reduce environmental footprint (Hodowla nowych gatunków niskotroficznych w celu intensyfikacji zrównoważonej produkcji Niebieskiej Żywności oraz ograniczenia jej negatywnego oddziaływania na środowisko) | First Joint Co-funded Call for transnational research projects on "The way forward: a thriving sustainable blue economy for a brighter future" (Sustainable Blue Economy Partnership) | 200 000 EURO (957 500,00 PLN) |
INNE projekty:
- Urban Stormwater Aquaponics Garden Environment, (o akronimie USAGE), (2022-2025). IdeaLab (umowa Nr NOR/IdeaLab/USAGE/0004/2020). Wykonawca: R. Panicz;
- Assessing the risk of infection by viral agents HVA, EVA, EVE, EVEX on the eel raised in Vietnam. (2019-2021). Vietnamese Ministry of Education and Training. B2019- TDV-05. Wykonawca: R. Panicz;
- Inferring population structure and genetic (2016-2017). Fundusz Współpracy Bilateralnej Mechanizmu Finansowego EOG 2009-2014. Wykonawca: R. Panicz;
- Science in the service of nature - gene pools conservation of endangered and threatened mammalian species by knowledge transfer and experience sharing on the best practices in conservation genetics of teriofauna (2016-2017). Fundusz Współpracy Bilateralnej Mechanizmu Finansowego EOG 2009-2014. Wykonawca: R. Panicz;
- Exchange of knowledge, experiences and best practices in study and control of the invasive alien species populations in Iceland and Poland (2016-2017). Fundusz Współpracy Bilateralnej Mechanizmu Finansowego EOG 2009-2014. Wykonawca: R. Panicz;
- Czynna ochrona raka szlachetnego w jeziorach Pomorskiego Zespołu Parków Krajobrazowych (2014-2016). Mechanizm Finansowy Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2009-2014, w ramach Programu: PL02 Ochrona różnorodności biologicznej i ekosystemów. Wykonawca: R. Panicz;
- Wpływ wieku na zróżnicowanie struktury i tekstury wybranych mięśni bydła i trzody chlewnej (4607/B/P01/2010/39); Narodowe Centrum Nauki umowa nr 4607/B/P01/2010/39 z dnia 25.10.2010, nr projektu N N312 460739. Wykonawca: L. Nitek;
- Wykorzystanie mięsa zwierząt łownych do produkcji wędzonek oraz jako składnika profilującego teksturę farszów mięsnych (2P06T 068 26) Komitet Badań Naukowych. Wykonawca: J. Żochowska;
Oferta dla przemysłu
Odpłatnie na zlecenie firm katedra wykonuje:
1. Ekspertyzy w zakresie:
- technologii produktów mięsnych
- identyfikacji tożsamości gatunkowej surowców i produktów rybnych i mięsnych, oraz organizmów wodnych,
- wykrywanie zafałszowań w produktach rybnych i mięsnych,
- identyfikacji patogenów ryb i organizmów wodnych.
2. Badania, pomiary, usługi analityczne w zakresie:
- ocena jakości i przydatności technologicznej surowców mięsnych, w tym dziczyzny,
- badanie struktury mięsa (wielkość i profil histochemiczny włókien mięśniowych, długość sarkomerów, grubość tkanki łącznej, zawartość tłuszczu śródmięśniowego),
- badanie właściwości fizyko-chemicznych mięsa o produktów mięsnych (barwa, aktywność wody)
- badanie tekstury mięsa i produktów mięsnych,
- badanie właściwości reologicznych mięsa i produktów mięsnych,
- opracowanie testów molekularnych.
3. Inne usługi
- opracowanie receptur nowych produktów mięsnych,
- opracowanie technologii i technik w przetwórstwie mięsa,
- opracowanie technologii wykorzystania niekonwencjonalnych surowców mięsnych (w tym owadów) w projektowaniu nowej żywności,
- opracowanie technologii wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa mięsnego,
- opracowanie technologii wykorzystania strumieni bocznych w akwakulturze,
- opracowanie i ocena wniosków projektowych składanych w ramach programów międzynarodowych.
Szkolenia, warsztaty, kursy
Szkolenia, warsztaty, kursy w zakresie:
- produkcji różnych grup produktów mięsnych:
Zdrowe wędliny na miarę naszych możliwości
Domowy wyrób wędlin
Produkcja mięs dojrzewających
Chrońmy od zapomnienia – tradycyjne wyroby mięsne
Marynujemy, bejcujemy, zaprawiamy...
- wykorzystania mięsa zwierząt łownych:
Z dziczyzną za pan brat
- wykorzystania niekonwencjonalnych surowców pochodzenia zwierzęcego:
Alternatywne surowce mięsne w naszej kuchni i na talerzu
Owady na talerze
- wykorzystania technik molekularnych w praktyce;
- identyfikacji tożsamości gatunkowej surowców i produktów rybnych, mięsnych oraz organizmów wodnych;
- identyfikacji patogenów za pomocą narzędzi molekularnych.