Obszary badawcze
Pracownicy Katedry realizują badania w kilku obszarach badawczych:
1. Technologia Mleczarska
- optymalizacja technologii produkcji mlecznych wyrobów fermentowanych z mleka krowiego i koziego (szczepionki tradycyjne i probiotyczne, transglutaminaza, substancje zagęszczające, opakowania),
- wpływ naturalnych antyoksydantów pochodzenia roślinnego na lipolityczne zmiany w maśle i produktach masłopodobnych w czasie przechowywania,
- przydatność technologiczna mleka w zależności od rasy zwierząt i środowiska hodowlanego,
- ocena skuteczności działania przeciwutleniaczy w surowcach i produktach żywnościowych przechowywanych w warunkach chłodniczych i zamrażalniczych,
- ocena przydatności substancji krioochronnych do żywności przechowywanej w warunkach zamrażalniczych,
- sublimacyjne suszenie (liofilizacja) surowców i produktów żywnościowych i materiału organicznego,
- ocena cech sensorycznych i fizykochemicznych żywności poddanej działaniu plazmy niskociśnieniowej i niskotemperaturowej,
- zastosowanie techniki turbsican w spożywczych układach emulsyjnych, dyspersyjnych i pianach,
2. Technologia Rybna
- technologia marynowania i solenia ryb,
- właściwości, oczyszczanie i wykorzystanie enzymów proteolitycznych,
- surowce uboczne w przemyśle rybnym, odzyskiwanie cennych związków,
- hydrolizaty rybne, biopeptydy,
- wzbogacanie żywności w składniki bioaktywne pochodzenia rybnego,
- analiza białek i produktów ich hydrolizy,
- trwałość surowców i produktów rybnych,
- zmiany w surowcu rybnym podczas składowania chłodniczego i zamrażalniczego,
- zastosowanie enzymów w technologii żywności,
- produkty fermentowane,
- zastosowanie substancji pomocniczych i dodatków do żywności
3. Toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- obecności chemicznych zanieczyszczeń (metale ciężkie, pestycydy, PCB, WWA i inne) w żywności, napojach i wodzie pitnej, z uwzględnieniem źródeł ich pochodzenia (środowisko, przetwarzanie, opakowania, transport, składowanie),
- wpływu obróbki technologicznej i zabiegów kulinarnych na poziom zanieczyszczeń chemicznych w końcowych produktach spożywczych pod kątem możliwości jego obniżenia,
- obecności naturalnych substancji toksycznych,
- występowania szkodników magazynowych,
- obiegu ksenobiotyków w ekosystemach wodnych i lądowych (przechodzenie w układzie gleba – roślina – zwierzę, woda – osady - organizmy), w tym monitoringu zanieczyszczenia abiotycznych elementów środowiska wodnego i hydrobiontów metalami ciężkimi, pestycydami, PCB, WWA i innymi związkami,
- dynamiki biokumulacji, wydalania i detoksykacji ksenobiotyków w organizmach wodnych oraz skutków zatrucia ryb metalami ciężkimi, PCB i innymi substancjami toksycznymi i niebezpiecznymi,
- prognoz zmian poziomu zanieczyszczenia hydrobiontów substancjami szkodliwymi i niebezpiecznymi na podstawie analizy danych wieloletnich,
- inne badania związane z ekotoksykologią oraz higieną i toksykologią żywności.
- Do prowadzenia badań Katedra Toksykologii dysponuje niezbędną nowoczesną aparaturę naukową, są to: chromatograf gazowy, chromatograf GC/MS, wysokociśnieniowy chromatograf cieczowy, analizator rtęci, spektrofotometr absorpcji atomowej z kuwetą grafitową oraz spektrometr emisyjny ICP-AES.