Opracowano następujące rozwiązania technologiczne, know-how i patenty, które odpłatnie mogą być udostępnione firmom:
- technologia mrożonych przetworów z MOM rybnego,
- technologia solenia ryb,
- żywność funkcjonalna z ryb.
Proszę zobaczyć również dział patentów i wynalazków.
Odpłatnie na zlecenie firm katedra wykonuje:
1. Ekspertyzy w zakresie:
- przetwórstwa ryb ze szczególnym uwzględnieniem: rybnych produktów mrożonych, ryb solonych, ryb wędzonych, konserw rybnych, dodatków funkcjonalnych do żywności,
- oceny stopnia nowoczesności linii technologicznych do produkcji żywności pochodzenia morskiego i roślinnego.
- Ekspertyzy związane z technologią produktów zbożowych
- Ekspertyzy stopnia innowacyjności systemów w ramach dofinansowania przez EU dla przedsiębiorców
2. Badania, pomiary, usługi analityczne w zakresie:
- oznaczenie podstawowego składu żywności (zawartość białka, tłuszczu, wody, popiołu i cukrów),
- oznaczenie produktów hydrolizy białek,
- oznaczanie lotnych zasad amonowych,
- oznaczanie składu aminokwasowego białek oraz wolnych aminokwasów,
- oznaczanie rozpuszczalności białek,
- oznaczanie aktywności proteolitycznej enzymów,
- analiza i ocena przydatności technologicznej surowców rybnych,
- dobór i ocena przydatności technologicznej dozwolonych substancji dodatkowych, badanie przydatności technologicznej aromatów i przypraw naturalnych,
- ocena farinograficzna mąk,
- ocena zdolności wypiekowych mąk metodą próbnego wypieku,
- ocena zdolności fermentacyjnych drożdży,
- oznaczanie barwników karo teinowych i związków polifenolowych w surowcach i produktach roślinnych
- badanie właściwości technologicznych hydrokoloidów,
- wyznaczanie obiektywnych parametrów barwy żywności.
- pomiarów tekstury żywności
- kształtowania tekstury i struktury oraz wodochłonności żywności
- technologii i wykorzystania mechanicznie odkostnionego mięsa ryb małocennych
- technologii gotowych dań i mrożonek rybnych
- ekstruzji zimnej, ciepłej i gorącej
- technologii przetworów skrobiowych typu „snack-food” z udziałem białka zwierzęcego
- technologii fermentacyjnej
- technologii piekarskiej
- doboru i oceny dodatków do żywności oraz analizy i oceny jakości ryb i przetworów rybnych
- technologii owocowo-warzywnej
- Badania pieczywa (tekstura, jakość, itd.)
- Badania wypiekowości mąk
- Oznaczanie stopnia wypiekowości biologicznych i chemicznych środków spulchniających
- technologii gastronomicznej
- mapowanie rozkładu temperatury wewnątrz autoklawu (punkt zimny i gorący) oraz zmian temperatury konserw jako podstawy oceny liczbowej procesu wyjaławiania,
- kontroli prawidłowości przebiegu procesów cieplnych żywności (dostępna lizyna, tryptofan, LAL, itp.),
- opracowania nowych parametrów sterylizacji i obróbki cieplnej konserw rybnych, mięsnych i owocowo-warzywnych, wyznaczonych na podstawie uzyskanych optymalnych wartości wskaźników procesu sterylizacji (białkowych, lipidowych, tekstury, barwników karoteinowych, analiza sensoryczna i korelacja wyników).
3. Szkolenia, warsztaty, kursy dla pracowników przedsiębiorstw w zakresie:
- technologia mrożonych produktów rybnych, technologia ryb solonych, technologia ryb wędzonych,
- technologia konserw rybnych,
- technologia pieczywa i makaronów,
- technologia przetworów zbożowych typu „snak-food”,
- technologia hydrolizatów i koncentratów białkowych oraz żywności funkcjonalnej,
- właściwości funkcjonalnych składników żywności,
- procesy obróbki cieplnej żywności, w tym utrwalania żywności i optymalne parametry tego procesu.
Inne usługi, które można kierować do firm:
- pomoc w przygotowaniu projektów unijnych pod kątem innowacyjności wprowadzanych technologii,
- usprawnianie procesów na linii technologicznej, zmniejszanie strat i ubytków surowca zwłaszcza w technologii rybnej,
- opracowanie nowych technologii i technik przetwórczych.