Byli Kierownicy Jednostki
Osoba | w latach | Nazwa Jednostki | Nazwa Wydziału
| Nazwa Uczelni |
Dr hab. inż. Marek Wianecki, prof. nadzw. | 2008-2016 | Katedra Technologii Żywności | Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa | Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny |
Prof. dr hab. inż. Edward Kołakowski |
1970-2008 | Katedra Technologii Żywności
Katedra Technologii Przemysłu Rybnego | Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Wydział Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności
Wydział Rybacki |
Akademia Rolnicza w Szczecinie
Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie
|
Doc. Teofil Dąbrowski | 1962-1970 | Katedra Technologii Przemysłu Rybnego |
Wydział Rybacki
|
Wyższa Szkoła Rolnicza w Olsztynie
|
Doc. Marian Zięcik | 1955-1962 | Zakład Zabezpieczenia Surowców Rybnych |
Byli pracownicy Jednostki
1. Naukowo-dydaktyczni:
Fik Mirosław, Gajowiecki Leszek, Lachowicz Kazimierz, Lisiecki Sławomir, Miler Kazimierz, Miłaszewski Henryk, Oryl Barbara, Protasowicka Anna, Sałacki Mieczysław, Seidler Teresa, Szymczak Mariusz
2. Inżynieryjno-techniczni:
Bednarczyk Bożena, Chodorska Teresa, Gajzler Andrzej, Jachimiak Wiesława, Jarosz Renata, Kaupa Jolanta, Łuczak Mariusz, Patalong Anna, Prus Tomasz, Szybowicz Zofia, Tyszkiewicz-Zygmunt Anna
3. Techniczni:
Matuszewska Jadwiga, Tuszyński Piotr, Wargacka Maria, Wargacki Jerzy, Wodarska Iwona, Wolski Henryk
4. Administracji:
Banaszak Elżbieta, Hapoń Elżbieta, Salomea Iwanów, Zaborowska Julia
Historia Jednostki:
Rok | Ważne wydarzenia |
1951 | w Wyższej Szkole Rolniczej w Olsztynie powstaje Wydział Rybacki z 4 katedrami |
1955 | na Wydziale Rybackim powstaje Zakład Zabezpieczenia Surowców Rybnych pod kierownictwem doc. Mariana Zięcika |
1962 | Zakład Zabezpieczenia Surowców Rybnych przekształca się w Katedrę Technologii Przemysłu Rybnego, którą kieruje doc. Teofil Dąbrowski |
1966 – 1968 | główna część Wydziału Rybackiego z Olsztyna zostaje przeniesiona do Wyższej Szkoły Rolniczej w Szczecinie, gdzie nadano jej nazwę Wydział Rybactwa Morskiego |
1970 | Kierownictwo Katedry Technologii Przemysłu Rybnego oraz Zespołu Dydaktycznego Technologii Przetwórstwa Rybnego z siedzibą przy ul K. Królewicza 4 przejmuje doc. Edward Kołakowski |
1971 | Wydział Rybactwa Morskiego zmienia nazwę na Wydział Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności |
1973 | Powstaje Instytutu Technologii Żywności Pochodzenia Morskiego, którym kieruje dr hab. inż. Edward Kołakowski. W skład Instytutu weszło sześć jednostek: - Zakład Inżynierii i Maszynoznawstwa Przetwórczego (K. Miler), |
1986 | Zniesiono struktury instytutowe na całym Wydziale, w wyniku czego powstaje Katedra Technologii Żywności, pod kierownictwem prof. dr hab. Edwarda Kołakowskiego |
1986 - 2001 | Rozwój kadry naukowej prowadzi do jej usamodzielnienia się i powstania nowych Jednostek: - Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości (A. Kołakowska), - Zakład Technologii Mięsa (K. Lachowicz) + Pracownia Przetwórstwa Drobiowego i Produktów Ubocznych (L. Gajowiecki), - Zakład Podstaw Żywienia Człowieka (T. Seidler), |
2001 | zmiana nazwy Wydziału na Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa oraz przeprowadzka Katedry do budynku przy ul . Papieża Pawła VI 3 |
2008 | Kierownikiem Katedry zostaje dr hab. inż. Marek Wianecki |
2016 | Kierownikiem Katedry zostaje dr hab. inż. Grażyna Bortnowska, prof. nadzw. |