Materiały dydaktyczne - Reologia żywności

Tematyka wykładów i ćwiczeń laboratoryjnych z przedmiotu „Reologia żywności”.

  • Uogólniony stan naprężeń
  • Podstawowe właściwości płynów
  • Prawo lepkości Newtona
  • Ciecze lepko-sprężyste, charakterystyka reologiczna, równanie stanu reologicznego
  • Podstawy reologii żywności.
  • Analogi mechaniczne symulujące zachowania reologiczne materiałów lepko-sprężystych
  • Przepływy cieczy nienewtonowskich
  • Opis tekstury za pomocą modeli reologicznych
  • Metody instrumentalne badania właściwości reologicznych żywności
  • Zasada działania i charakterystyka reometrów rotacyjnych
  • Dynamiczne metody pomiaru właściwości reologicznych materiałów lepko-sprężystych
  • Przepływy cieczy nienewtonowskich

 

Instrukcje i pomoce do ćwiczeń laboratoryjnych

  1. Działania na wektorach
    Moment siły i równanie momentów (film)
  2. Metody pomiaru lepkości cieczy (film)
  3. Pomiar lepkości cieczy na reometrze rotacyjnym
    TA Instruments AR2000ex 
          (film)
  4. Wyznaczanie krzywej płynięcia i parametrów reologicznych płynów nienewtonowskich metodą stożek-płytka i płytka-płytka -rozdz. 5.
  5. Dynamiczna metoda pomiarów właściwości reologicznych artykułów żywnościowych metodą sinusoidalnie zmiennych odkształceń jednoosiowych
  6. Sporządzanie kompleksowej charakterystyki reologicznej artykułów żywnościowych metodą sinusoidalnie zmiennych odkształceń jednoosiowych na reometrze MRB-1
  7. Sporządzanie profilu tekstury metodą TPA