Wybrane urządzenia i sprzęt oraz aparatura naukowo-badawcza z podziałem na pracownie i laboratoria
Pracownia obróbki wstępnej i magazyn surowców:
1. Separator wtórny (streiner) SUM – 420, Seffelaar & Looyen B.V., Holland,
2. Separator bębnowy NF 13DX, Bibun, Tokio,
3. Wytwornica lodu łuskowego WES – 75 L, Weber, Niemcy,
Pracownia technologii produktów rybnych:
1. Laboratoryjny sterylizator parowy ASL – 2 sztuki, Spółdzielnia Pracy Mechaników, Polska,
2. Wilk LM – 82 P, KT Finlandia,
3. Kuter MM – 10, Spomasz
4. Młynek koloidalny L, Koruma Niemcy,
5. Klipsownica SCH 6210, Poly – Clip, Niemcy,
6. Kutromikser FD 252/4DS, Stephan und Söhne Hameln, Niemcy
7. Mieszalnik łapowy „Kryl“,
8. Formierka jednościeżkowa Hollymatic, Seffelaar & Looyen B.V., Holland,
9. Panierownica MB – 2B, Seffelaar & Looyen B.V., Holland,
10. Półautomatyczna zamykarka do puszek okrągłych AZ – 1, Prospomasz, Połczyn – Zdrój,
11. Piła taśmowa KT – 210, KT Finlandia,
12. Maszyna do pakowania próżniowego ECOMAT 065, Webomatic, Niemcy,
13. Komora wędzarnicza,
14. Kutro – mikser próżniowy, Stephan und Söhne Hameln, Niemcy,
Pracownia technologii produktów zbożowych:
1. Piec piekarniczy XF – 085, Unox, Włochy,
2. Ekstruder jednoślimakowy firmy Brabender, /zestaw 3-częściowy z przystawkami/,
3. Komora rozrostu XL – 091, Unox, Włochy,
4. Mieszadło planetarne CHEF 20, Conti, Włochy,
5. Maszyna do makaronu P3, Włochy,
6. Smażalnia do pączków OZ SHO, Bydgoszcz,
Pracownia technologii gastronomicznej
1. Piec konwekcyjno-parowy, FAGOR,
2. Kuchenka mikrofalowa, typ R23AM 1800W, SHARP
3. Patelnia przechylna, typ PE-03,
4. Płyta bezpośredniego smażenia, PBE-600,
5. Grill kontaktowy, ryflowany, A-S120,
6. Maszyna kuchenna wieloczynnościowa, NMK 110, z przystawkami,
7. Robot kuchenny KitchenAid Inc., typ K45SS, St. Joseph, Michigan USA,
8. Rheotest 2-50 Hz, RV 2, Medingen GmbH, Niemcy.
Ponadto na wyposażeniu pracowni znajdują się: trzony i taborety kuchenne, frytkownice, piekarniki, bemary, kombiwar, itp.
Laboratoria fizykochemiczne
1. Texture Analyser TA-XT2 z oprogramowaniem,
2. Soxtec System HT 1043 Extraction Unit,
3. Kjeltec System 1026 Distilling Unit,
4. Zestaw Foss Tecator do oznaczania azotu,
5. Ultrawirówka Sorvall Pro 80,
6. Wirówka elektryczna MPW-350,
7. Spektrofotometr UV/VIS SP6-500 /Unicom/,
8. Dygestoria kwasoodporne
9. Piece do spalań firmy Foss Tecator,
10. Piec muflowy FCF 7 SHM,
11. Homogenizator ultradźwiękowy (sonifikator) Bandelin, Sonopuls HD 2200,
12. Deionizator (woda I-klasy), suszarki, cieplarki, wagi, wago-suszarki, homogenizatory mechaniczne, wyparki, mieszadła, itp.
Laboratorium fizykochemiczne - chromatografii gazowej
1. AutoSystem XL Gas Chromatograph,
2. TurboMass Spectrometer,
3. Headspace Sampler,
Laboratorium chemiczne – sączenia molekularnego na żelach
1. Zestawy kolumn firmy Pharmacia Uppsala,
2. Unicam UV/VIS Spectrometer z kuwetą przepływową i oprogramowaniem komputerowym
Laboratorium elektroforezy
1. Zestaw do elektroforezy kapilarnej, system BioFocus (BioRad),
2. Aparaty do elektroforezy na żelu poliakrylamidowym /słupkowym i warstwowym/,
3. Komory do elektroforezy na błonach octanowych,
4. Komory do elektroforezy bibułowej i TLC,
5. Densytometry do żeli PAGE, octanowych i TLC (typy; GS-710 i inne),
6. Blok do dokumentacji fotograficznej rozdziałów elektroforetycznych (Camac),
Laboratorium obróbek cieplnych żywności
1. Sterylizator (autoklaw) natryskowy, statyczno-rotacyjny, STERIFLOW, firmy Barriquand
2. Elektryczna wytwornica pary E-72, firmy Certuss, Niemcy
3. Zbiornik Ruthsa, firmy Kotłoremiszud, Polska