Odpłatnie na zlecenie firm katedra wykonuje:
1. Ekspertyzy w zakresie:
- technologii produktów mięsnych,
- identyfikacji tożsamości gatunkowej surowców i produktów rybnych, mięsnych oraz organizmów wodnych,
- wykrywanie zafałszowań w produktach rybnych i mięsnych,
- identyfikacji patogenów ryb i organizmów wodnych.
2. Badania, pomiary, usługi analityczne w zakresie:
- ocena jakości i przydatności technologicznej surowców mięsnych, w tym dziczyzny,
- badanie struktury mięsa (wielkość i profil histochemiczny włókien mięśniowych, długość sarkomerów, grubość tkanki łącznej, zawartość tłuszczu śródmięśniowego),
- badanie właściwości fizyko-chemicznych mięsa i produktów mięsnych (barwa, aktywność wody),
- badanie tekstury mięsa i produktów mięsnych,
- badanie właściwości reologicznych mięsa i produktów mięsnych,
- opracowanie testów molekularnych.
3. Inne usługi
- opracowanie receptur nowych produktów mięsnych,
- opracowanie technologii i technik w przetwórstwie mięsa,
- opracowanie technologii wykorzystania niekonwencjonalnych surowców mięsnych (w tym owadów) w projektowaniu nowej żywności,
- opracowanie technologii wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa mięsnego,
- opracowanie technologii wykorzystania strumieni bocznych w akwakulturze,
- opracowanie i ocena wniosków projektowych składanych w ramach programów międzynarodowych.