Katedry Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
- Zawartość amin biogennych w surowcach, półproduktach i produktach gotowych. Wpływ czynników biologicznych i zabiegów technologicznych na ich zawartość.
- Ryby i produkty rybne jako źródło niezbędnych dla organizmu n-3 polienowych kwasów tłuszczowych. Kwasy n-3, skład lipidów, podatność na utlenienie.
- Wpływ czynników biologicznych i procesów technologicznych na jakość mięsa dziczyzny.
- Interakcje lipidy – białko i lipidy – skrobia. Wpływ utlenienia lipidów i rodzaju białka i skrobi na formy i trwałość kompleksów.
- Pojemność przeciwutleniająca surowców i produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wpływ czynników technologicznych na pojemność przeciwutleniającą.
- Metody analizy sensorycznej w ocenie jakości żywności.
- Przydatność metod instrumentalnych: chromatograficznych (GC, HPLC) i spektrofotometrycznych do oceny jakości żywności.
- Sztuczne sieci neuronowe w technologii żywności.
- Zastosowanie sieci neuronowych jako metody modelowania i prognozowania cech reologicznych surowych farszów mięsnych.
- Właściwości termo-lepko-sprężyste artykułów żywnościowych.
- Dynamiczne metody wyznaczania parametrów reologicznych artykułów żywnościowych.
- Podstawy mechaniki procesów przepływowych.
- Kinetyka procesów wymiany ciepła i masy w procesie wędzenia.
- Regulacja i automatyczne sterowanie procesów wędzenia i wytwarzania dymu wędzarniczego.
- Konstrukcja komór wędzarniczych o obiegu zamkniętym.
- Komputerowe sterowanie procesem fluidalnego wytwarzania dymu wędzarniczego.
- Optymalizacja warunków wytwarzania dymu wędzarniczego w złożu fluidalnym.
- Ocena sposobu żywienia różnych grup ludności z uwzględnieniem wpływu różnych czynników.
- Stopień zaopatrzenia organizmu w wybrane witaminy.
- Modyfikowanie dietą niedoborów białkowych u chorych z niewydolnością nerek.
- Udział probiotyków w modelowaniu odporności organizmu.
- Suplementacja diet sportowców.
- Modyfikowanie diet pacjentów hemodializowanych, otyłych, matek i dzieci z alergią pokarmową w celu poprawy jakości życia, wydłużenia okresu przeżycia, poprawy parametrów biochemicznych i immunologicznych, obrony antyoksydacyjnej ustroju.
- Minimalizacja parametrów stanu zapalnego poprzez zastosowanie indywidualnych planów żywieniowych u pacjentów po zabiegach bariatrycznych.
- Optymalizacja gospodarki rybackiej w wodach śródlądowych i przybrzeżnej strefie Bałtyku.
- Biologia ryb, w tym wzrost i płodność, analiza struktur populacyjnych i kształtowania się zasobów rybnych.
- Inwentaryzacja i monitoring ekologiczny cieków i polskich wód wewnętrznych.
- Badania nad selektywnością rybackich narzędzi połowu.
- Badania nad rozmieszczeniem i ekspansją inwazyjnych gatunków zwierząt w wodach Polski.