Problematyka prac badawczych

Katedry Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka

  • Zawartość amin biogennych w surowcach, półproduktach i produktach gotowych. Wpływ czynników biologicznych i zabiegów technologicznych na ich zawartość.
  • Ryby i produkty rybne jako źródło niezbędnych dla organizmu n-3 polienowych kwasów tłuszczowych. Kwasy n-3, skład lipidów, podatność na utlenienie.
  • Wpływ czynników biologicznych i procesów technologicznych na jakość mięsa dziczyzny.
  • Interakcje lipidy – białko i lipidy – skrobia. Wpływ utlenienia lipidów i rodzaju białka i skrobi na formy i trwałość kompleksów.
  • Pojemność przeciwutleniająca surowców i produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wpływ czynników technologicznych na pojemność przeciwutleniającą.
  • Metody analizy sensorycznej w ocenie jakości żywności.
  • Przydatność metod instrumentalnych: chromatograficznych (GC, HPLC) i spektrofotometrycznych do oceny jakości żywności.
  •  Sztuczne sieci neuronowe w technologii żywności.
  •  Zastosowanie sieci neuronowych jako metody modelowania i prognozowania cech reologicznych surowych farszów mięsnych.
  • Właściwości termo-lepko-sprężyste artykułów żywnościowych.
  •  Dynamiczne metody wyznaczania parametrów reologicznych artykułów żywnościowych.
  • Podstawy mechaniki procesów przepływowych.
  • Kinetyka procesów wymiany ciepła i masy w procesie wędzenia.
  • Regulacja i automatyczne sterowanie procesów wędzenia i wytwarzania dymu wędzarniczego.
  •  Konstrukcja komór wędzarniczych o obiegu zamkniętym.
  •  Komputerowe sterowanie procesem fluidalnego wytwarzania dymu wędzarniczego.
  •  Optymalizacja warunków wytwarzania dymu wędzarniczego w złożu fluidalnym.
  • Ocena sposobu żywienia różnych grup ludności z uwzględnieniem wpływu  różnych czynników.
  • Stopień zaopatrzenia organizmu w wybrane witaminy.
  • Modyfikowanie dietą niedoborów białkowych u chorych z niewydolnością nerek.
  • Udział  probiotyków w modelowaniu odporności organizmu.
  • Suplementacja diet sportowców.
  • Modyfikowanie diet pacjentów hemodializowanych, otyłych, matek i dzieci z alergią pokarmową w celu poprawy jakości życia, wydłużenia okresu przeżycia, poprawy parametrów biochemicznych i immunologicznych, obrony antyoksydacyjnej ustroju.
  • Minimalizacja parametrów stanu zapalnego poprzez zastosowanie indywidualnych planów żywieniowych u pacjentów po zabiegach bariatrycznych.
  • Optymalizacja gospodarki rybackiej w wodach śródlądowych i przybrzeżnej strefie Bałtyku.
  •  Biologia ryb, w tym wzrost i płodność, analiza struktur populacyjnych i kształtowania się zasobów rybnych.
  • Inwentaryzacja i monitoring ekologiczny cieków i polskich wód wewnętrznych.
  • Badania nad selektywnością rybackich narzędzi połowu.
  • Badania nad rozmieszczeniem i ekspansją inwazyjnych gatunków zwierząt w wodach Polski.