Nominację od Kapituły Redakcyjnej otrzymał za „pracę nad rozwojem innowacyjnych bioaktywnych fermentowanych wegańskich produktów spożywczych”. W tegorocznej edycji plebiscytu nominowanych było 876 osób w pięciu kategoriach: Kultura, Działalność społeczna i charytatywna, Biznes, Polityka, Samorządność i społeczność lokalna oraz Nauka. Dzięki zwycięstwu podczas internetowego głosowania dr Łopusiewicz brał również udział w głosowaniu ogólnopolskim, gdzie jako reprezentant Województwa Zachodniopomorskiego zajął 5 miejsce w Polsce.
Dr inż. Łukasz Łopusiewicz jest pracownikiem Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa w dyscyplinie technologia żywości i żywienia, na co dzień prowadzącym badania w Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych. Zainteresowania naukowe dr Łopusiewicza skupiają się przede wszystkim na pracy nad nowymi roślinnymi bioaktywnymi fermentowanymi produktami spożywczymi i dodatkami do żywności. Obecnie kieruje pięcioosobym zespołem badawczym, wraz z którym realizuje trzyletni grant pt. „Rozwój innowacyjnych bioaktywnych fermentowanych wegańskich produktów spożywczych z wybranych makuchów dostępnych na rynku polskim” o akronimie „ProBioVege”, na który pozyskał dofinansowanie 1 328 757,50 zł w ramach programu Lider XI Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Interdyscyplinarny i międzyinstytucjonalny projekt jest realizowany również z udziałem naukowców z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego oraz partnerów przemysłowych.