Gołębie to pierwszy gatunek ptaków wyhodowany przez człowieka, których mięso było spożywane już w starożytnym Egipcie. Obecnie zajadają się nim również Amerykanie, Kanadyjczycy i Europejczycy. Największym producentem tego surowca są Chińczycy, którzy produkują rocznie ok. 700 mln sztuk gołębi. Tusza gołębia niemal w 26 % składa się z piersi, natomiast udka stanowią około 10%. Nadający się do uboju gołąb waży od 300 do 600 g, natomiast tuszka gołębia po oprawieniu od 200 do 400 g. Mięso młodych gołębi jest bardzo soczyste i delikatne. Ceni się je głównie z uwagi na wyjątkowo charakterystyczny aromat, a także lekkostrawność. Mięso gołębi, zwłaszcza z piersi, jest bardzo pożywne, ponieważ jest bogate w wysokowartościowe białko i zawiera mało cholesterolu. Wysoka zawartość tłuszczu w mięsie nóg gołębi poprawia jego smak, soczystość i intensywność aromatu. Większość tłuszczu składa się ze zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z kwasów wielonienasyconych m.in. kwasu linolowego i linolenowego. Mięso gołębi jest dobrym źródłem witamin (zwłaszcza witamin z grupy B) i minerałów (głównie fosforu, żelaza i cynku). Oczywiście w przypadku starszych osobników, w celu uzyskania akceptowalnej tekstury i podkreślenia smakowitości tego mięsa, należy je najpierw poddać bejcowaniu lub marynowaniu, najkorzystniej w marynatach kwaśnych, co ułatwia rozkład kolagenu w czasie obróbki cieplnej, prowadząc do uzyskania kruchego mięsa. Tusze gołębi King można kupić przez internet oraz w dużych sieciach handlowych.
Więcej możesz dowiedzieć się w czasopiśmie Animals
Kontakt do autorów: Joanna Żochowska-Kujawska ; Małgorzata Sobczak ; Marek Kotowicz