Informacje bieżące

Paprykarz i Śledzik według ZUT - Innowacja w klasyce i tradycji. 31.05.2021 11:41

Coraz częściej w przestrzeni publicznej słyszymy o innowacjach. Trend ten nie omija również żywności, ale nie zapominajmy o tradycji. To ona została pięknie zdefiniowana w klasycznym filmie „Miś”. „Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem … To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni”.

To właśnie było inspiracją do wytworzenia, nowych, klasycznych ale opartych na tradycji produktów rybnych.

1. „Paprykarz Uniwersytecki” – to produkt kategorii „premium” wyprodukowany w oparciu o tradycyjną recepturę „Paprykarza szczecińskiego” wpisanego przy dużym udziale pracowników, jeszcze wówczas, Katedry Technologii Żywności na Listę Produktów Tradycyjnych, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Paprykarz Uniwersytecki to powrót do tradycji z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych i próba podtrzymania dobrego smaku.




2. „Śledzik Akademicki” – w dwóch odsłonach: z suszonymi pomidorami oraz z nutką pomarańczy. Jest to produkt wyprodukowany bez stosowania  dodatków do żywności, również na etapie samego solenia śledzia nie używano żadnych dogrzewaczy ani substancji konserwujących. To produkty o „czystej etykiecie”.



Więcej informacji na temat tych oraz innych produktów rybnych dowiedzieć się można pod adresem: Katedra Technologii Rybnej Roślinnej i Gastronomicznej, WNoŻiR; gtokarczyk@zut.edu.pl