To właśnie było inspiracją do wytworzenia, nowych, klasycznych ale opartych na tradycji produktów rybnych.
1. „Paprykarz Uniwersytecki” – to produkt kategorii „premium” wyprodukowany w oparciu o tradycyjną recepturę „Paprykarza szczecińskiego” wpisanego przy dużym udziale pracowników, jeszcze wówczas, Katedry Technologii Żywności na Listę Produktów Tradycyjnych, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Paprykarz Uniwersytecki to powrót do tradycji z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych i próba podtrzymania dobrego smaku.
2. „Śledzik Akademicki” – w dwóch odsłonach: z suszonymi pomidorami oraz z nutką pomarańczy. Jest to produkt wyprodukowany bez stosowania dodatków do żywności, również na etapie samego solenia śledzia nie używano żadnych dogrzewaczy ani substancji konserwujących. To produkty o „czystej etykiecie”.
Więcej informacji na temat tych oraz innych produktów rybnych dowiedzieć się można pod adresem: Katedra Technologii Rybnej Roślinnej i Gastronomicznej, WNoŻiR; gtokarczyk@zut.edu.pl