Informacje bieżące

Projekt LIDER XI NCBiR na WNoŻiR! 10.11.2020 13:59

Zakończyła się XI edycja programu „Lider” – konkursu, który skierowany jest do młodych naukowców na innowacyjny koncept badawczy. Narodowe Centrum Badań i Rozwoju doceniło projekt dr inż. Łukasza Łopusiewicza z Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych pt. „Rozwój innowacyjnych bioaktywnych fermentowanych wegańskich produktów spożywczych z wybranych makuchów dostępnych na rynku polskim” o akronimie „ProBioVege”.

 

Celem projektu jest opracowanie grupy produktów w postaci fermentowanych przekąsek i napojów w typie tzw. "mleka roślinnego" o cechach żywności funkcjonalnej z wybranych makuchów (pozostałości po tłoczeniu nasion oleistych) dostępnych na rynku polskim. W związku z eliminacją produktów mlecznych z diety, wielu konsumentów oczekuje alernatywnych źródeł dostarczających żywych komórek bakterii mlekowych, w tym mikroorganizmów probiotycznych. Wytypowanymi do badań w projekcie makuchami są: makuch z amarantusa, czarnuszki, konopi, lnianki, sezamu, słonecznika oraz z wiesiołka. Dzięki zastosowaniu mikroorganizmów, można je przekształcić w atrakcyjne produkty. Projekt obejmuje m.in. opracowanie produktów z wykorzystaniem mieszanych kultur starterowych (jogurtowych i kefirowych), a także wyselekcjonowanych szczepów probiotycznych, określenie ich właściwości fizykochemicznych, zawartości związków bioaktywnych i ich trwałości w czasie chłodniczego przechowywania oraz określenia szerokiego spektrum bioaktywności w tym: właściwości przeciwutleniających oraz właściwości przeciwdrobnoustrojowych otrzymanych produktów w odniesieniu do wybranych patogenów określających ich potencjał w profilaktyce zapobiegania zatruciom pokarmowym. Ponadto w przypadku opracowanych produktów w postaci fermentowanych napojów roślinnych, przewiduje się uzyskanie z nich proszków suszonych rozpyłowo i określenie możliwości odtworzenia tych produktów podczas okresu przechowywania sześciu miesięcy. Interdyscyplinarny i międzyinstytucjonalny projekt będzie realizowany również z udziałem naukowców z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego oraz partnerów przemysłowych. Budżet projektu: 1 328 757,50 zł . Projekt startuje w styczniu 2021 i potrwa 36 miesięcy.

Więcej o projekcie w materiałach prasowych:

Kronika TVP3
Radio Szczecin
Wszczecinie