Informacje bieżące

W poszukiwaniu przekąski doskonałej 11.05.2021 16:55

Jeszcze do niedawna wielu unijnym konsumentom owady częściej mogły kojarzyć się ze szkodnikami zanieczyszczającymi niektóre środki spożywcze aniżeli z produktami intencjonalnie wprowadzanymi na rynek z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi.

Będąc świadomym, jakie konsekwencje dla środowiska niesie za sobą produkcja mięsa i wykorzystując światowy trend w poszukiwaniu przez naukowców alternatywnych źródeł białka zwierzęcego pracownicy naszego Wydziału postanowili wykorzystać owady hodowlane do produkcji … przekąsek.
W tym celu wykorzystano dwa gatunki owadów – larwy drewnojadów oraz mącznika, z których przygotowano przekąski. Owady poddano różnym rodzajom obróbki cieplnej (m.in. grillowaniu, smażeniu, smażeniu w tempurze, suszeniu, parowaniu) uzyskując produkt, po który bez chwili wahania sięgnął cały zespół opracowujący najlepszą metodę przygotowywania tego surowca „mięsnego”. Co więcej okazuje się, że entomofagia może być bardzo zdrowa. Owady to przede wszystkim niezwykle cenne źródło białka. Larwy niektórych motyli i chrząszczy zawierają trzy razy więcej białka niż wołowina. Dlatego, zdaniem naukowców, owady mogą być doskonałym zamiennikiem mięsa. Tym cenniejszym, że oprócz białka zawierają duże ilości wartościowych substancji pokarmowych – wapnia (cztery duże świerszcze mają go tyle co szklanka mleka), żelaza (szczególnie bogate są w nie termity), cynku i witaminy B. Za to mało jest w nich niezdrowych tłuszczów. Większość owadów jest otoczona chitynowym pancerzykiem, którego nasz organizm nie trawi, ale który spełnia taką funkcję jak roślinny błonnik wspomagający pracę jelit. Dieta entomofagiczna jest nie tylko doskonałym źródłem protein i minerałów, ale również jest dietą fit. Może być więc stosowana przez sportowców i osoby dbające o sylwetkę.

Więcej możesz się dowiedzieć kontaktując się z pracownikami Katedry Technologii Mięsa
Joanna Żochowska-Kujawska ; Marek KotowiczMałgorzata Sobczak ; Sławomir Lisiecki

Rys. Podział i charakterystyka owadów przed obróbka termiczną.