Informacje bieżące

Wizyta uczniów szkół ponadpodstawowych podczas Dni Otwartych ZUT (22-23 marca 2023 r.) 12.04.2023 03:00

W pierwszym dniu w zajęciach na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa uczestniczyli uczniowie z Zespół Szkół i Placówek Oświatowych im. kpt. hm. Andrzeja Romockiego "Morro" w Barlinku. Podczas warsztatów „Chemia wokół nas – Sekrety laboratorium chemii organicznej”, prowadzonych przez: dr hab. inż. Arkadiusza Nędzarka, prof. ZUT, dr hab. inż. Małgorzatę Bonisławską, prof. ZUT, dr inż. Agnieszkę Rybczyk oraz studentów WNoŻiR, przeprowadzili reakcje chemiczne, dzięki którym poznali właściwości i nauczyli się wykrywać wybrane związki organiczne tj.: kwasy karboksylowe, aldehydy, ketony, aminokwasy, peptydy oraz białka.


W trakcie zajęć ,,Owady na talerzu – niekonwencjonalne źródła białka zwierzęcego” prowadzonych przez dr hab. inż. Joannę Żochowską - Kujawską, prof. ZUT, uczniowie poza teorią, spróbowali chipsy czosnkowe oraz nachosy serowe z mąki owadziej, a także świerszcze i mączniki. Pobyt na Wydziale  zakończyła wizyta w Muzeum Ichtiologicznym. Podczas, której dr inż. Marcin Biernaczyk zaprezentował najbogatszą w Polsce kolekcję preparatów ze zwierząt wodnych.
Drugiego dnia Dni Otwartych Wydział odwiedzili uczniowie z Zespołu szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie oraz Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w  Chojnie. Młodzież uczestnicząc w warsztatach „Smakołyki z mleka”, prowadzonych przez dr hab. inż. Annę Mituniewicz – Małek, prof. ZUT, dr inż. hab. Izabelę Dmytrów, prof. ZUT oraz dr inż. Katarzynę Szkolnicką,  zostali  zapoznani ze znaczeniem mleka i jego przetworów w codziennej diecie. W części praktycznej samodzielnie wyprodukowali jogurt, kefir, masło, a zajęcia zakończyły się degustacją otrzymanych produktów.
Dr inż. Anna Bogacka wraz z dr inż. Angeliką Heberlej  podczas zajęć  „Czy słodycze mogą być zdrowe?” opowiedziały, czym są zamienniki cukru, a uczniowie przygotowali słodycze z ich wykorzystaniem.  Natomiast dr hab. inż. Edyta Balejko, prof. ZUT podczas wykładu  „Kolor posiłków ma znaczenie” opowiedziała słuchaczom, że gama kolorów podyktowana naturalnie występującymi barwnikami w pożywieniu jest bardzo szeroka i ma znaczenie prozdrowotne. Uczniowie już wiedzą, że  kolorowe warzywa i owoce mają odmienną wartość odżywczą i dzięki temu tak mogą komponować posiłki, aby uzyskać zamierzony efekt prozdrowotny.
Część młodzieży z Zespołu szkół nr 1 im Stanisława Staszica w Nowogardzie,  w tym czasie uczestniczyła w warsztatach ,,Owady na talerzu– niekonwencjonalne źródła białka zwierzęcego” prowadzonych przez dr hab. inż. Marka Kotowicza, prof. ZUT oraz zajęciach „Chemia wokół nas  – Sekrety laboratorium chemii organicznej”,  prowadzonych  przez: dr hab. inż. Arkadiusza Nędzarka, prof. ZUT,  dr hab. inż. Małgorzatę Bonisławską prof. ZUT oraz  dr inż. Agnieszkę Rybczyk. Wizytę na Wydziale zakończył wykład  dr inż. Marcina Biernaczyka „Poznaj bogactwo mórz  i oceanów” połączony ze zwiedzaniem Muzeum Ichtiologicznego.