W ramach proponowanych zajęć uczniowie uzyskali odpowiedź na pytania: ile chemii jest w żywności, psychobiotyki – czy to tylko moda, czy słodycze mogą być zdrowe oraz jaką rolę w życiu codziennym odgrywa spontaniczna aktywność fizyczna. Pracownicy Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności zaproponowali młodzieży przygotowanie uniwersyteckich smakołyków z mleka zaś pracownicy Katedry Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej - jedynego w swoim rodzaju paprykarza z nutą nowoczesności oraz pieczywa otrzymanego metodą tradycyjną. Przedmiotem warsztatów były również słodkie wypieki wyczarowane z warzyw. Podczas warsztatów uczniowie dowiedzieli się także o owadach jako niekonwencjonalnym źródle białka zwierzęcego oraz poznali bogactwo mórz i oceanów zwiedzając, Muzeum Ichtiologiczne. Ponadto w ramach zajęć młodzież zapoznała się z działaniem wiskozymetru wyznaczającego temperaturę kleikowania skrobi, czy mikroskopu, który umożliwił im obserwację mikroorganizmów znajdujących się w kapsułkach preparatów probiotycznych.
DNI OTWARTE ZUT Warsztaty: Psychobiotyki- czy to tylko moda
DNI OTWARTE ZUT - Wypiek chleba, paprykarz i wypieki z warzyw
DNI OTWARTE ZUT - smakołyki z mleka, słodycze, owady oraz kadra