Potwierdziły to badania eksperymentalne przeprowadzone przez naukowców z naszego Wydziału. Wykazali wzrost koncentracji Al w różnych częściach ciała raków pręgowanych mających kontakt z polichlorkiem glinu, o stężeniu stosowanym w rekultywacji jezior. W tym czasie miało miejsce także obniżenie stężenia Fe, Ca, Mg, Zn i Cu, będące następstwem przemian biochemicznych u raków. Naukowcy wskazali również, że spożycie mięśni raków nie powinno stwarzać zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Metale zawarte w 100 g porcji mięśni raków nie przekroczyły referencyjnej dawki dziennej, a całkowity iloraz zagrożenia mieścił się w dopuszczalnym limicie (THQ < 1).
Wyniki badań zostały opublikowane w wysokopunktowanym czasopiśmie (IF = 7,963; 200 pkt.) Science of the Total Environment. Chcesz się więcej dowiedzieć wejdź tu.
Menu dodatkowe
- Aktualności
- Wydział
- Historia Wydziału
- Władze Wydziału
- Pełnomocnicy Dziekana
- Komisje wydziałowe
- Kolegium Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa
- Rada Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia - kadencja 2023-2026
- Rada Dyscypliny Zootechnika i Rybactwo - kadencja 2020-2023
- Biblioteka i czytelnie
- Internet Wi-Fi
- Logotypy ZUT, WNoŻiR i księga znaku
- Operaty rybackie
- Kontakt
- Kierunki studiów
- Dziekanat
- Jednostki
- Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych
- Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
- Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
- Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
- Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywnosci
- Katedra Technologii Mięsa
- Katedra Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej
- Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
- Wydziałowa Stacja Badań Modelowych w Ińsku
- Stacja Doświadczalna - Statek Naukowo-Badawczy "SNB-AR1"
- Promocja Wydziału
- Projekty
- Muzeum Ichtiologiczne
- Sylabusy