W dniach 3-5 czerwca 2023 w Sielinku, odbyły się IV Krajowe Dni Pola, których współorganizatorem był Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. To największe wydarzenie branżowe w Polsce, które co roku przyciąga tysiące odwiedzających oraz setki firm z całej Polski. Ośrodki Doradztwa Rolniczego przedstawiają i promują osiągnięcia poszczególnych regionów w zakresie rolnictwa, hodowli i przetwórstwa rolno – spożywczego. W ramach tegorocznych obchodów Nasz ośrodek (ZODR) na swoim stoisku: „Wiedza i innowacje w praktyce rolniczej” prezentował między innymi innowacyjne produkty rybne o charakterze przekąski – „Karpioki”. Karpioki bo taką roboczą nazwę otrzymały chipsy z Karpia opracowane i wyprodukowane do celów degustacyjnych, w Katedrze Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej, przez zespół pod kierownictwem dr inż. Grzegorza Tokarczyka, prof. ZUT. Produkt ten jest efektem realizowanego projektu współfinansowanego przez Unię Europejską pt. „Opracowanie technologii nowych i innowacyjnych produktów z karpia w celu zapewnienia całorocznego zbytu tego surowca z gospodarstw akwakultury”. Dzięki współpracy pomiędzy ośrodkami możliwe było zorganizowanie degustacji i promocji tych produktów.
Foto1. Chipsy z 50% udziałem mięsa karpia (Karpioki)
Foto 2. Podziękowania Dyrektor ZODR w Barzkowicach
Foto 3 Etykieta Karpioków
Foto 4. Karpioki przygotowane na IV Krajowe Dni Pola