W dniach 5 i 6 marca 2025 r. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa odwiedzi Pan prof. Carlos Dias Pereira z School of Agriculture, Polytechnic University of Coimbra (Portugalia), członek CERNAS (Research Center for Natural Resources, Environment and Society Studies). Pan Profesor od kilku lat współpracuje z naszym Wydziałem i jest cenionym specjalistom w dziedzinie technologii mleczarskiej, w szczególności w zakresie zastosowania technologii membranowych do odzyskiwania serwatki i innych produktów ubocznych. Podczas pobytu, Pan prof. Carlos Dias Pereira w dniu 6 marca 2025 r. o godz. 10.00 w Auli im. prof. Aleksandra Winnickiego przy ul. Kazimierza Królewicza 4, wygłosi wykład skierowany do wszystkich zainteresowanych pracowników i studentów Wydziału pt. "Uses of tangential filtration technologies on the valorisation of food byproducts".
W tym samym czasie w murach WNoŻiR gościć będzie Pani dr inż. Agnieszka Palka z Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, również specjalizująca się w technologii mleczarskiej. Pani Doktor także w tym dniu (11.00) wygłosi wykład, ale w temacie poświęconym lodom pt. „Czy lody mogą być żywnością funkcjonalną?”.
Serdecznie zapraszamy do udziału w proponowanych Wykładach