Informacje bieżące

Warsztaty z kuchni molekularnej - Kawior owocowy i kawior z kawy 23.03.2023 17:27

Próbowaliście kiedyś kawioru? Specyficzny smak, prawda? A co jeżeli powiemy wam, że ,,kawior” można praktycznie zrobić ze wszystkiego.

Przekonały się o tym uczennice Liceum Ogólnokształcącego z Oddziałami Integracyjnymi w Szczecinie. Na warsztatach licealistki poznały moc żelowania alginianu i agaru, dzięki, któremu powstał pyszny owocowy kawior, a prawdziwe kawoszki zaangażowały się w produkcje kawioru z czarnego złota. Warsztaty odbyły się pod okiem dr hab. inż. Mariusza Szymczaka, prof. ZUT i Doktoranta mgr inż. Patryka Kamińskiego. Na koniec warsztatów dla naszych gości czekał poczęstunek w formie pysznych naturalnych lodów przygotowanych przez dr hab. inż. Izabelę Dmytrów, dr hab. inż. Annę Mituniewicz-Małek oraz dr inż. Katarzynę Szkolnicką.

autorstwa Patryk Kamiński