Oferta dla przemysłu

Odpłatnie na zlecenie firm katedra wykonuje:

1. Ekspertyzy w zakresie:

  • technologii produktów mięsnych,
  • identyfikacji tożsamości gatunkowej surowców i produktów rybnych, mięsnych oraz organizmów wodnych,
  • wykrywanie zafałszowań w produktach rybnych i mięsnych,
  • identyfikacji patogenów ryb i organizmów wodnych.

2. Badania, pomiary, usługi analityczne w zakresie:

  • ocena jakości i przydatności technologicznej surowców mięsnych, w tym dziczyzny,
  • badanie struktury mięsa (wielkość i profil histochemiczny włókien mięśniowych, długość sarkomerów, grubość tkanki łącznej, zawartość tłuszczu śródmięśniowego),
  • badanie właściwości fizyko-chemicznych mięsa i produktów mięsnych (barwa, aktywność wody),
  • badanie tekstury mięsa i produktów mięsnych,
  • badanie właściwości reologicznych mięsa i produktów mięsnych,
  • opracowanie testów molekularnych.

3. Inne usługi

  • opracowanie receptur nowych produktów mięsnych,
  • opracowanie technologii i technik w przetwórstwie mięsa,
  • opracowanie technologii wykorzystania niekonwencjonalnych surowców mięsnych (w tym owadów) w projektowaniu nowej żywności,
  • opracowanie technologii wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa mięsnego,
  • opracowanie technologii wykorzystania strumieni bocznych w akwakulturze,
  • opracowanie i ocena wniosków projektowych składanych w ramach programów międzynarodowych.