Wybrane publikacje
- Szymczak M., Kołakowski E., Tokarczyk G., Stypko K., Krzywiński T., 2009: Wpływ stężenia soli na proces marynowania świeżego śledzia bałtyckiego. Influence of salt concentration on marinating process of raw Baltic herring. Folia Univ. Stetin. Scientia Alimentaria. 273(12)
- Szymczak M., Kołakowski E., Tokarczyk G., 2009: Dynamika procesu marynowania mięsa rozmrożonych śledzi bałtyckich i atlantyckich. Marinating process dynamics of meat of thawed Baltic and Atlantic herring. Folia Univ. Stetin. Scientia Alimentaria. 272(11): 83-94.
- Bortnowska G., Tokarczyk G., 2009: Comparison of the physical and sensory properties of model low-fat mayonnaises stabilized by modified maize starch and native or dried egg yolk. EJPAU 12(3): #11.
Promotorstwo prac magisterskich
- Wpływ dodatku soli i transgutaminazy na poprawę tekstury i wodochłonności rozdrobnionego miesa płoci po obróbce cieplnej; 2010/2011
- Wpływ dodatku transglutaminazy, w postaci preparatu ACTIVA GS, na poprawę jakości konserw z rozdrobnionego mięsa; 2010/2011
- Zastosowanie preparatu ACTIVA GS, zawierającego transglutaminazę, na poprawę właściwości farszów z płoci poddanych obróbce cieplnej; 2010/2011
- Zastosowanie transglutaminazy do produkcji wędzonych szynek rybnych z płatów brzusznych łososia norweskiego; 2010/2011
- Charakterystyka towaroznawcza past rybnych z tuńczyka; 2008/2009
- Charakterystyka towaroznawcza "kawioru czerwonego" dostępnego na rynku handlowym w Szczecinie; 2008/2009
- Wpływ preparatu transglutaminazy na właściwości fizykochemiczne konserw z mięsa płoci; 2004/2005
- Wpływ wysokich stężeń NaCl na zdolność transglutaminazy do tworzenia żelu po obróbce cieplnej; 2005/2006
- Zastosowanie metody enzymatycznej do oznaczania zawartości tryptofanu w mrożonych filetach rybnych; 2006/2007
- Zastosowanie metod oznaczania dostępnej lizyny do jakościowej oceny konserw rybnych; 2006/2007
- Oznaczanie dostępnej lizyny w koncentratach zbożowych z wykorzystaniem metody fluorymetrycznej; 2006/2007
- Charakterystyka towaroznawcza konserw rybnych "Szprot w zalewie olejowej”; 2006/2007
- Jakość konserw rybnych z makreli w sosie pomidorowym dostępnych w szczecińskiej strefie przygranicznej; 2007/2008
- Jakość porcji ciętych z mrożonych bloków filetów i farszu rybnego poddanych obróbce cieplnej; 2007/2008
- Wpływ dodatku preparatu ACTIVA EB, zawierającego transglutaminazę, na właściwości fizykochemiczne konserw z farszu z płoci; 2007/2008
- Charakterystyka towaroznawcza "Filetów śledziowych w sosie śmietanowym”; 2007/2008
- Wykorzystanie modyfikowanego transglutaminazą MOM pozyskanego z płoci oraz z odpadów pofiletowych z dorsza do produkcji wyrobów typu fish balls; 2007/2008
- Zastosowanie enzymatycznej hydrolizy do modyfikacji własności fizyko-chemicznych konserw z rozdrobnionego mięsa z płoci; 2007/2008
- Wpływ dodatku preparatu ACTIVA EB, zawierającego transglutaminazę, na teksturę farszu z płoci o zróżnicowanym dodatku NaCl po obróbce cieplnej; 2007/2008
- Wpływ niskich stężeń NaCl na zdolność transglutaminazy do tworzenia żelu po sterylizacji; 2007/2008
- Charakterystyka towaroznawcza wybranych mrożonych owoców morza; 2007/2008
- Jakość łososia norweskiego wędzonego na zimno, krojonego w plastry i pakowanego próżniowo; 2007/2008
- Wpływ dodatku transglutaminazy i NaCl na właściwości fizykochemiczne modelowych konserw z rozdrobnionego mięsa z płoci; 2007/2008
- Wpływ dodatku transglutaminazy na własciwości fizyko-chemiczne konserw z odpadów pofiletowych z dorsza; 2008/2009
- Zastosowanie wybranych preparatów enzymów proteolitycznych do modyfikacji właściwości fizyko-chemicznych farszów z płoci; 2008/2009
- Wpływ modyfikacji enzymatycznej białek na właściwości sterylizowanych farszów z odkostionego mięsa płoci; 2008/2009
- Wykorzystanie modyfikowanego transglutaminazą MOM pozyskanego z płoci oraz z odpadów pofiletowych z dorsza do produkcji wyrobów typu fish cake; 2008/2009
- Wpływ sposobu przechowywania na jakość śledzia bałtyckiego wędzonego na gorąco; 2008/2009
- Wpływ dodatku preparatu transglutaminazy na poprawę właściwości fizyko-chemicznych modelowych konserw z MOM z płoci; 2008/2009
- Wpływ dodatku czosnku na jakość past rybnych składowanych w temp. Chłodniczej; 2008/2009
- Wpływ promieniowania UV-B na zmiany jakościowe śledzia bałtyckiego; 2008/2009
- Wpływ dodatku przeparatu Activa EB na właściwości fizyko-chemiczne składowanych zamrażalniczo farszów płoci; 2008/2009
- Wpływ dodatku preparatu ACTIVA GS, zawierającego transglutaminazę, na cechy fizyko-chemiczne farszów z płoci po obróbce cieplnej; 2008/2009
- Wpływ dodatków preparatów transglutaminazy na właściwości farszów z płoci poddanych obróbce cieplnej; 2008/2009
- Wpływ czasu składowania zamrażalniczego na właściwości fizyko - chemiczne farszów z płoci z dodatkiem transglutaminazy; 2008/2009
- Wpływ dodatku preparatu transglutaminazy na właściwości konserw z odpadów pofiletowych z dorsza; 2008/2009
- Wpływ dodatku polifosforanów na właściwości fizyczne konserw z rozdrobnionego mięsa z odpadów pofiletowych z dorsza; 2008/2009
Recenzje prac magisterskich
- Opracowanie projektu systemu HACCP dla 2 różnych asortymentów żywności wygodnej (pierogi); promotor: prof. dr hab. Kołakowska Anna; 2003/2004
- Jakość surówek warzywnych przechowywanych w różnych temperaturach; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2008/2009
- Jakość sensoryczna wybranych herbat czarnych i zielonych; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2008/2009
- Charakterystyka towaroznawcza piw importowanych; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2008/2009
- Jakość herbaty czerwonej; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
- Jakość mięsa zająca (Lepus europaeus) przechowywanego w temperaturze 4 C; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
- Jakość mięsa króliczego podczas przechowywania w temperaturze 4 C; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
- Jakość piwa butelkowego Desperados przechowywanego w temperaturze 8 C; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
- Jakość piwa butelkowego pszennego Okocim przechowyawanego w 4 C; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
- Jakość śledzia wędzonego na gorąco przechowywanego w temperaturze 18st.C; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
- Warunki siedliskowe ichtiofauny w Jeziorze Szmaragdowym; promotor: dr hab. Nędzarek Arkadiusz; 2009/2010
- Jakość kawy Arabiki; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
- Materia organiczna i status troficzny zbiornika Czarnogłowy w latach 2009/2010; promotor: dr hab. Nędzarek Arkadiusz; 2009/2010
- Jakość mięśni sarny i jelenia; promotor: prof. dr hab. Lachowicz Kazimierz; 2009/2010
- Jakość kawy Robusty; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
- Poziom histaminy w kiełbasach surowych dojrzewających typu salami znajdujących się na rynku handlowym; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
- Towaroznawcza ocena herbat zielonych; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
- Jakość filetów śledziowych przechowyanych w temperaturze chłodniczej; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
- Wybrane metale ciężkie w wodach powierzchniowych Oazy Thomas Point (Wyspa Króla Jerzego, Antarktyka Zachodnia); promotor: dr hab. Nędzarek Arkadiusz; 2010/2011
- Makrojony w wybranych wodach powierzchniowych Oazy Thomas Point (Wyspa Króla Jerzego, Antarktyka Zachodnia); promotor: dr hab. Nędzarek Arkadiusz; 2010/2011
- Analiza zmienności stężeń wybranych form azotu w wodach Zalewu Szczecińskiego; promotor: dr hab. Tórz Agnieszka; 2010/2011
- Próba wyjaśnienia przemian biochemicznych związków azotu na podstawie analizy zmienności stężeń wybranych form azotu w wodach odrzańskich w latach 2000-2003; promotor: dr hab. Tórz Agnieszka; 2010/2011
- Walory turystyczne jeziora Woświn i jego okolic; promotor dr hab. Nędzarek Arkadiusz; 2010/2011
- Ocena właściwości przeciwutleniających imbiru oraz piw: o smaku imbirowym "Gingers" i piwa jasnego pełnego "Tyskie"; promotor: prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2007/2008
- Stopień utlenienia wybranych nutraceutyków tłuszczów rybnych i tokoferolu w porównaniu z lipidami mięśniowymi pstrąga tęczowego; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2004/2005
- Wpływ ołowiu na lipidy wątrób dorsza; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2004/2005
- Badanie ubytków oraz utleniania lipidów z wycieku po gotowaniu pstrąga tęczowego; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2004/2005
- Zależność między wynikami spektroskopowych i rutynowych metod oznaczania utleniania lipidów rybnych katalizowanego UV; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2004/2005
- Zmiany jakościowe lipidów pstrąga tęczowego podczas chłodniczego przechowywania; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2004/2005
- Wpływ obróbki cieplnej na utlenianie lipidów w pstrągu tęczowym przechowywanym chłodniczo; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2005/2006
- Wpływ sposobu obróbki cieplnej pstrąga na wydajność części jadalnych i skład tkanki mięśniowej; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2005/2006
- Zastosowanie FTiR do oceny jakości sypkich produktów; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2005/2006
- Przydatność spektroskopii FT-IR lipidów oraz analizy sensorycznej do badania zmian zachodzących w filetach ryby pod wpływem obróbki cieplnej; promotor Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2006/2007
- Ocena jakości posiłków produkowanych w stołówkach szkolnych szkół średnich na terenie Słupska; promotor: Dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008
- Charakterystyka towaroznawcza win czerwonych słodkich i półsłodkich znajdujących się na rynku handlowym w Czarnkowie; promotor: hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008
- Monitoring herbat zielonych znajdujących się na rynku handlowym w Słupsku; promotor: Dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008
- Wpływ wędzenia na utlenianie lipidów w mięsie wieprzowym; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2007/2008
- Ocena towaroznawcza herbat czarnych i zielonych znajdujących się na rynku handlowym w Szczecinie; promotor: Dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008
- Jakość mięsa baraniego przechowywanego w temperaturze chłodniczej; promotor: Dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008
- Profilowanie sensoryczne a wartość odżywcza produktów pochodzenia zwierzęcego; promotor: Dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008
- Poziom histaminy w wybranych konserwach rybnych dostępnych na rynku krajowym; promotor: dr hab. Barbara Czerniejewska - Surma;, 2008/2009
- Charakterystyka towaroznawcza past rybnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości lipidów; promotor prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2008/2009
- Charakterystyka towaroznawcza wybranych past rybnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości lipidów; promotor prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2008/2009
- Jakość herbat zielonych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009
- Ocena jakości ptasiego mleczka różnych marek; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009
- Jakość czekolad mlecznych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009
- Badanie jakości win czerwonych półsłodkich; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009
- Charakterystyka towaroznawcza soków znajdujących się na rynku handlowym; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009
- Zmienność stężeń wybranych form fosforu w wodach jezior Czarnogłowy i Szmaragdowe w sezonie jesienno - wiosennym 2008/2009; promotor dr hab. Agnieszka Tórz, 2008/2009
- Zmienność stężeń azotu w antropogennych jeziorach Czarnogłowy i Szmaragdowe w okresie 2008 - 2009; promotor dr hab. Agnieszka Tórz, 2008/2009
- Charakterystyka towaroznawcza herbat czarnych liściastych i dust, preferowanych przez konsumentów; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009
- Ocena towaroznawcza kaw rozpuszczalnych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009
- Charakterystyka towaroznawcza win owocowych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009
- Jakość win domowych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009
- Badanie jakości win czerwonych wytrawnych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009
- Jakość piw produkcji krajowej, promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2009/2010
- Charakterystyka towaroznawcza piw importowanych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2009/2010
Promotorstwo prac inżynierskich
- Rola enzymów mięśniowych w procesie dojrzewania mięsa zwierząt rzeźnych i ryb; 2010/2011
- Zastosowanie transglutaminazy w przemyśle spożywczym; 2010/2011
- Przetwory z rozdrobnionego mięsa ryb; 2010/2011
- Lizyna dostępna - przegląd metod oznaczania oraz jej przemiany w przetwórstwie żywności; 2010/2011
- Błonnik i jego zastosowanie w technologii żywności; 2010/2011
Recenzje prac inżynierskich
- Wartość odżywcza ryb świeżych za szczególnym uwzględnieniem wymagań jakościowych; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2010/2011
- Zatrucia Clostridium botulinum typu E; promotor: prof. dr hab.Dąbrowski Waldemar; 2010/2011
- Jakość mięsa zwierząt łownych; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2010/2011
- Porównanie właściwości antyoksydacyjnych herbaty czerwonej i czarnej oraz określenie ich wpływu na zdrowie człowieka; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2010/2011