Grzegorz Tokarczyk

Wybrane publikacje
  1. Szymczak M., Kołakowski E., Tokarczyk G., Stypko K., Krzywiński T., 2009: Wpływ stężenia soli na proces marynowania świeżego śledzia bałtyckiego. Influence of salt concentration on marinating process of raw Baltic herring. Folia Univ. Stetin. Scientia Alimentaria. 273(12) 
  2. Szymczak M., Kołakowski E., Tokarczyk G., 2009: Dynamika procesu marynowania mięsa rozmrożonych śledzi bałtyckich i atlantyckich. Marinating process dynamics of meat of thawed Baltic and Atlantic herring. Folia Univ. Stetin. Scientia Alimentaria. 272(11): 83-94. 
  3. Bortnowska G., Tokarczyk G., 2009: Comparison of the physical and sensory properties of model low-fat mayonnaises stabilized by modified maize starch and native or dried egg yolk. EJPAU 12(3): #11. 
Promotorstwo prac magisterskich
  • Wpływ dodatku soli i transgutaminazy na poprawę tekstury i wodochłonności rozdrobnionego miesa płoci po obróbce cieplnej; 2010/2011
  • Wpływ dodatku transglutaminazy, w postaci preparatu ACTIVA GS, na poprawę jakości konserw z rozdrobnionego mięsa; 2010/2011
  • Zastosowanie preparatu ACTIVA GS, zawierającego transglutaminazę, na poprawę właściwości farszów z płoci poddanych obróbce cieplnej; 2010/2011
  • Zastosowanie transglutaminazy do produkcji wędzonych szynek rybnych z płatów brzusznych łososia norweskiego; 2010/2011
  • Charakterystyka towaroznawcza past rybnych z tuńczyka; 2008/2009 
  • Charakterystyka towaroznawcza "kawioru czerwonego" dostępnego na rynku handlowym w Szczecinie; 2008/2009 
  • Wpływ preparatu transglutaminazy na właściwości fizykochemiczne konserw z mięsa płoci; 2004/2005 
  • Wpływ wysokich stężeń NaCl na zdolność transglutaminazy do tworzenia żelu po obróbce cieplnej; 2005/2006 
  • Zastosowanie metody enzymatycznej do oznaczania zawartości tryptofanu w mrożonych filetach rybnych; 2006/2007 
  • Zastosowanie metod oznaczania dostępnej lizyny do jakościowej oceny konserw rybnych; 2006/2007 
  • Oznaczanie dostępnej lizyny w koncentratach zbożowych z wykorzystaniem metody fluorymetrycznej; 2006/2007 
  • Charakterystyka towaroznawcza konserw rybnych "Szprot w zalewie olejowej”; 2006/2007 
  • Jakość konserw rybnych z makreli w sosie pomidorowym dostępnych w szczecińskiej strefie przygranicznej; 2007/2008 
  • Jakość porcji ciętych z mrożonych bloków filetów i farszu rybnego poddanych obróbce cieplnej; 2007/2008 
  • Wpływ dodatku preparatu ACTIVA EB, zawierającego transglutaminazę, na właściwości fizykochemiczne konserw z farszu z płoci; 2007/2008 
  • Charakterystyka towaroznawcza "Filetów śledziowych w sosie śmietanowym”; 2007/2008 
  • Wykorzystanie modyfikowanego transglutaminazą MOM pozyskanego z płoci oraz z odpadów pofiletowych z dorsza do produkcji wyrobów typu fish balls; 2007/2008 
  • Zastosowanie enzymatycznej hydrolizy do modyfikacji własności fizyko-chemicznych konserw z rozdrobnionego mięsa z płoci; 2007/2008 
  • Wpływ dodatku preparatu ACTIVA EB, zawierającego transglutaminazę, na teksturę farszu z płoci o zróżnicowanym dodatku NaCl po obróbce cieplnej; 2007/2008 
  • Wpływ niskich stężeń NaCl na zdolność transglutaminazy do tworzenia żelu po sterylizacji; 2007/2008 
  • Charakterystyka towaroznawcza wybranych mrożonych owoców morza; 2007/2008 
  • Jakość łososia norweskiego wędzonego na zimno, krojonego w plastry i pakowanego próżniowo; 2007/2008 
  • Wpływ dodatku transglutaminazy i NaCl na właściwości fizykochemiczne modelowych konserw z rozdrobnionego mięsa z płoci; 2007/2008 
  • Wpływ dodatku transglutaminazy na własciwości fizyko-chemiczne konserw z odpadów pofiletowych z dorsza; 2008/2009 
  • Zastosowanie wybranych preparatów enzymów proteolitycznych do modyfikacji właściwości fizyko-chemicznych farszów z płoci; 2008/2009 
  • Wpływ modyfikacji enzymatycznej białek na właściwości sterylizowanych farszów z odkostionego mięsa płoci; 2008/2009 
  • Wykorzystanie modyfikowanego transglutaminazą MOM pozyskanego z płoci oraz z odpadów pofiletowych z dorsza do produkcji wyrobów typu fish cake; 2008/2009 
  • Wpływ sposobu przechowywania na jakość śledzia bałtyckiego wędzonego na gorąco; 2008/2009 
  • Wpływ dodatku preparatu transglutaminazy na poprawę właściwości fizyko-chemicznych modelowych konserw z MOM z płoci; 2008/2009 
  • Wpływ dodatku czosnku na jakość past rybnych składowanych w temp. Chłodniczej; 2008/2009 
  • Wpływ promieniowania UV-B na zmiany jakościowe śledzia bałtyckiego; 2008/2009 
  • Wpływ dodatku przeparatu Activa EB na właściwości fizyko-chemiczne składowanych zamrażalniczo farszów płoci; 2008/2009 
  • Wpływ dodatku preparatu ACTIVA GS, zawierającego transglutaminazę, na cechy fizyko-chemiczne farszów z płoci po obróbce cieplnej; 2008/2009 
  • Wpływ dodatków preparatów transglutaminazy na właściwości farszów z płoci poddanych obróbce cieplnej; 2008/2009 
  • Wpływ czasu składowania zamrażalniczego na właściwości fizyko - chemiczne farszów z płoci z dodatkiem transglutaminazy; 2008/2009 
  • Wpływ dodatku preparatu transglutaminazy na właściwości konserw z odpadów pofiletowych z dorsza; 2008/2009 
  • Wpływ dodatku polifosforanów na właściwości fizyczne konserw z rozdrobnionego mięsa z odpadów pofiletowych z dorsza; 2008/2009 
Recenzje prac magisterskich
  • Opracowanie projektu systemu HACCP dla 2 różnych asortymentów żywności wygodnej (pierogi); promotor: prof. dr hab. Kołakowska Anna; 2003/2004
  • Jakość surówek warzywnych przechowywanych w różnych temperaturach; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2008/2009
  • Jakość sensoryczna wybranych herbat czarnych i zielonych; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2008/2009
  • Charakterystyka towaroznawcza piw importowanych; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2008/2009
  • Jakość herbaty czerwonej; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
  • Jakość mięsa zająca (Lepus europaeus) przechowywanego w temperaturze 4 C; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
  • Jakość mięsa króliczego podczas przechowywania w temperaturze 4 C; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
  • Jakość piwa butelkowego Desperados przechowywanego w temperaturze 8 C; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
  • Jakość piwa butelkowego pszennego Okocim przechowyawanego w 4 C; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
  • Jakość śledzia wędzonego na gorąco przechowywanego w temperaturze 18st.C; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
  • Warunki siedliskowe ichtiofauny w Jeziorze Szmaragdowym; promotor: dr hab. Nędzarek Arkadiusz; 2009/2010
  • Jakość kawy Arabiki; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
  • Materia organiczna i status troficzny zbiornika Czarnogłowy w latach 2009/2010; promotor: dr hab. Nędzarek Arkadiusz; 2009/2010
  • Jakość mięśni sarny i jelenia; promotor: prof. dr hab. Lachowicz Kazimierz; 2009/2010
  • Jakość kawy Robusty; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
  • Poziom histaminy w kiełbasach surowych dojrzewających typu salami znajdujących się na rynku handlowym; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
  • Towaroznawcza ocena herbat zielonych; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
  • Jakość filetów śledziowych przechowyanych w temperaturze chłodniczej; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2009/2010
  • Wybrane metale ciężkie w wodach powierzchniowych Oazy Thomas Point (Wyspa Króla Jerzego, Antarktyka Zachodnia); promotor: dr hab. Nędzarek Arkadiusz; 2010/2011
  • Makrojony w wybranych wodach powierzchniowych Oazy Thomas Point (Wyspa Króla Jerzego, Antarktyka Zachodnia); promotor: dr hab. Nędzarek Arkadiusz; 2010/2011
  • Analiza zmienności stężeń wybranych form azotu w wodach Zalewu Szczecińskiego; promotor: dr hab. Tórz Agnieszka; 2010/2011
  • Próba wyjaśnienia przemian biochemicznych związków azotu na podstawie analizy zmienności stężeń wybranych form azotu w wodach odrzańskich w latach 2000-2003; promotor: dr hab. Tórz Agnieszka; 2010/2011
  • Walory turystyczne jeziora Woświn i jego okolic; promotor dr hab. Nędzarek Arkadiusz; 2010/2011
  • Ocena właściwości przeciwutleniających imbiru oraz piw: o smaku imbirowym "Gingers" i piwa jasnego pełnego "Tyskie"; promotor: prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2007/2008 
  • Stopień utlenienia wybranych nutraceutyków tłuszczów rybnych i tokoferolu w porównaniu z lipidami mięśniowymi pstrąga tęczowego; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2004/2005 
  • Wpływ ołowiu na lipidy wątrób dorsza; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2004/2005 
  • Badanie ubytków oraz utleniania lipidów z wycieku po gotowaniu pstrąga tęczowego; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2004/2005 
  • Zależność między wynikami spektroskopowych i rutynowych metod oznaczania utleniania lipidów rybnych katalizowanego UV; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2004/2005 
  • Zmiany jakościowe lipidów pstrąga tęczowego podczas chłodniczego przechowywania; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2004/2005 
  • Wpływ obróbki cieplnej na utlenianie lipidów w pstrągu tęczowym przechowywanym chłodniczo; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2005/2006 
  • Wpływ sposobu obróbki cieplnej pstrąga na wydajność części jadalnych i skład tkanki mięśniowej; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2005/2006 
  • Zastosowanie FTiR do oceny jakości sypkich produktów; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2005/2006 
  • Przydatność spektroskopii FT-IR lipidów oraz analizy sensorycznej do badania zmian zachodzących w filetach ryby pod wpływem obróbki cieplnej; promotor Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2006/2007 
  • Ocena jakości posiłków produkowanych w stołówkach szkolnych szkół średnich na terenie Słupska; promotor: Dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008 
  • Charakterystyka towaroznawcza win czerwonych słodkich i półsłodkich znajdujących się na rynku handlowym w Czarnkowie; promotor: hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008 
  • Monitoring herbat zielonych znajdujących się na rynku handlowym w Słupsku; promotor: Dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008 
  • Wpływ wędzenia na utlenianie lipidów w mięsie wieprzowym; promotor: Prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2007/2008 
  • Ocena towaroznawcza herbat czarnych i zielonych znajdujących się na rynku handlowym w Szczecinie; promotor: Dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008 
  • Jakość mięsa baraniego przechowywanego w temperaturze chłodniczej; promotor: Dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008 
  • Profilowanie sensoryczne a wartość odżywcza produktów pochodzenia zwierzęcego; promotor: Dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2007/2008 
  • Poziom histaminy w wybranych konserwach rybnych dostępnych na rynku krajowym; promotor: dr hab. Barbara Czerniejewska - Surma;, 2008/2009 
  • Charakterystyka towaroznawcza past rybnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości lipidów; promotor prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2008/2009 
  • Charakterystyka towaroznawcza wybranych past rybnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości lipidów; promotor prof. dr hab. Anna Kołakowska, 2008/2009 
  • Jakość herbat zielonych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009 
  • Ocena jakości ptasiego mleczka różnych marek; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009 
  • Jakość czekolad mlecznych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009 
  • Badanie jakości win czerwonych półsłodkich; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009 
  • Charakterystyka towaroznawcza soków znajdujących się na rynku handlowym; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009 
  • Zmienność stężeń wybranych form fosforu w wodach jezior Czarnogłowy i Szmaragdowe w sezonie jesienno - wiosennym 2008/2009; promotor dr hab. Agnieszka Tórz, 2008/2009 
  • Zmienność stężeń azotu w antropogennych jeziorach Czarnogłowy i Szmaragdowe w okresie 2008 - 2009; promotor dr hab. Agnieszka Tórz, 2008/2009 
  • Charakterystyka towaroznawcza herbat czarnych liściastych i dust, preferowanych przez konsumentów; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009 
  • Ocena towaroznawcza kaw rozpuszczalnych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009 
  • Charakterystyka towaroznawcza win owocowych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009 
  • Jakość win domowych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009 
  • Badanie jakości win czerwonych wytrawnych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2008/2009 
  • Jakość piw produkcji krajowej, promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2009/2010 
  • Charakterystyka towaroznawcza piw importowanych; promotor dr hab. Barbara Czerniejewska-Surma, 2009/2010 

 

Promotorstwo prac inżynierskich
  • Rola enzymów mięśniowych w procesie dojrzewania mięsa zwierząt rzeźnych i ryb; 2010/2011
  • Zastosowanie transglutaminazy w przemyśle spożywczym; 2010/2011
  • Przetwory z rozdrobnionego mięsa ryb; 2010/2011
  • Lizyna dostępna - przegląd metod oznaczania oraz jej przemiany w przetwórstwie żywności; 2010/2011
  • Błonnik i jego zastosowanie w technologii żywności; 2010/2011

 

Recenzje prac inżynierskich

 

  • Wartość odżywcza ryb świeżych za szczególnym uwzględnieniem wymagań jakościowych; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2010/2011
  • Zatrucia Clostridium botulinum typu E; promotor: prof. dr hab.Dąbrowski Waldemar; 2010/2011
  • Jakość mięsa zwierząt łownych; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2010/2011
  • Porównanie właściwości antyoksydacyjnych herbaty czerwonej i czarnej oraz określenie ich wpływu na zdrowie człowieka; promotor: dr hab. Czerniejewska-Surma Barbara; 2010/2011