BlueBoost

 logo blueboost

Projekt BLUEBOOST, którym kieruje prof. Remigiusz Panicz, wystartował 1 kwietnia 2024 r. i będzie realizowany we współpracy z polskim przedsiębiorstwem Water Science and Technology Institute - H2O SciTech oraz z 16 partnerami zagranicznymi z Europy (Hiszpania, Portugalia, Włochy, Finlandia, Szwecja, Wielka Brytania), jak i z Ameryki Południowej (Brazylia). Głównym celem projektu BLUEBOOST jest zwiększenie efektywności produkcyjnej gospodarstw karpiowych poprzez dywersyfikację produkcji oraz zagospodarowanie powstających osadów, a także zwiększenie świadomości ekologicznej społeczeństwa w zakresie „niskoemisyjności”. W tym celu, wspólnie z otoczeniem gospodarczym, stworzone zostanie innowacyjne rozwiązanie w postaci prototypu systemu F-IMTA. Testowany system będzie połączeniem karpiowego stawu produkcyjnego, sadzy z rakami błotnymi (Astacus leptodactylus) oraz tunelu foliowego, w którym będą uprawiane warzywa/zioła. Takie rozwiązanie ma wesprzeć dywersyfikację sektora produkcji niebieskiej żywności i pasz, jednocześnie umożliwiając intensyfikację produkcji, co w konsekwencji przyniesie poprawę kondycji ekonomicznej oraz pozwoli ograniczyć wpływ hodowli na środowisko naturalne. W trakcie trwania doświadczenia ocenione zostaną: parametry jakości wody, kluczowe wskaźniki produkcyjne dla poszczególnych gatunków, wpływ F-IMTA na środowisko naturalne oraz opłacalność ekonomiczna systemu. Uzyskane informacje zostaną następnie udostępnione sektorowi akwakultury oraz innym zainteresowanym podmiotom, aby ocenić możliwość implementacji rozwiązania w innych gospodarstwach stawowych. W celu zmniejszenia negatywnego wpływu słodkowodnej akwakultury na ekosystemy rzeczne ZUT stworzy i przetestuje niskokosztowy oraz skalowalny system zbudowany z biomateriałów do wychwytywania stałych cząstek (osady) z wód zrzutowych gospodarstwa. Uzyskany w ten sposób wysycony osadami biomateriał posłuży jako naturalne podłoże do hodowli dżdżownic kalifornijskich oraz do uprawy wybranych gatunków grzybów. Wyprodukowane kapelusze grzybów będą stanowić przykład nowej „niebieskiej” żywności, natomiast nóżki wraz z dżdżownicami zostaną̨ przetworzone na mączkę̨ jako nowy komponent pasz dla organizmów wodnych (ryby, przegrzebka).

Więcej na temat projektu dowiedzą się Państwo na stronie: https://www.blueboost.eu/about/the-project
ZUT - Wydział nauk o Żywności i Rybactwa jest czołowym partnerem BlueBoost: link do strony partnerów.