Informacje bieżące
12.05.2021Małże jako bioindykatory zanieczyszczenia środowiska
Wykryto zapis zmian zanieczyszczenia środowiska wodnego na przestrzeni wieków w skorupach małża Unio tumidus z Zalewu Szczecińskiego. Naukowcy Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa zbadali zawartość metali ciężkich w muszlach małży Unio tumidus pochodzących z wczesnego średniowiecza oraz występujących obecnie w rejonie Zalewu Szczecińskiego.12.05.2021Wystartował wydziałowy Twitter!
Szanowni Państwo, informujemy, że WNoŻiR uruchomił nowy kanał informacyjny - Twitter (@FoodFish_ZUT). Ma on posłużyć do upowszechniania interesujących informacji związanych z życiem naszego wydziału, takich jak wydarzenia, osiągnięcia pracowników, badania naukowe, projekty badawcze, publikacje naukowe/popularnonaukowe i inne.11.05.2021W poszukiwaniu przekąski doskonałej
Jeszcze do niedawna wielu unijnym konsumentom owady częściej mogły kojarzyć się ze szkodnikami zanieczyszczającymi niektóre środki spożywcze aniżeli z produktami intencjonalnie wprowadzanymi na rynek z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi.11.05.2021Gołębie królewskie nie tylko w kuchni króla
Pracownicy Wydziału zbadali, czy mięso gołębi ras mięsnych King i gołębi pocztowych po okresie użytkowania w celach reprodukcyjnych, nadal może stanowić zdrowe i smaczne urozmaicenie naszego jadłospisu.27.04.2021Zdrowa i bezpieczna żywność z białkiem ziemniaka.
Za pomocą prostego procesu Pracownicy Wydziału poprawili właściwości technologiczne białka z ziemniaka, co pozwala na jego nowe zastosowanie w przemyśle spożywczym10.04.2021Ambasador studentów BUP na WNoŻiR
Z radością informujemy, że nasz doktorant mgr inż. Piotr Eljasik został jednym z ambasadorów Baltic University Programme (BUP) na kadencję 2021/2022.8.04.2021Nowa technologia marynowania ryb łososiowatych
Patent (P.426641) opisuję metodę wytwarzania marynat zimnych z ryb łososiowatych. Marynaty rybne mają jeden z największych udziałów w produkcji polskiego przemysłu rybnego, na równi z rybami wędzonymi lub konserwami.8.04.2021Nowe lody z maślanki
Pracownicy Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności WNoŻiR opracowali nową recepturę lodów, w których mleko zostało zastąpione maślanką.3.03.2021Sale umożliwiające uczestniczenie w zajęciach zdalnych.
Przypominamy, że w budynku Kazimierza Królewicza 4 w salach 118 i 119 przygotowane są stanowiska dla studentów umożliwiające indywidualną naukę zdalną...25.02.2021Konferencji naukowa "Środowisko a zdrowie i dobrostan ludzi i zwierząt"
Zarząd Oddziału Szczecińskiego Polskiego Towarzystwa Parazytologicznego zaprasza do udziału w jednodniowej konferencji naukowej zatytułowanej "Środowisko a zdrowie i dobrostan ludzi i zwierząt", która planowana jest 11 czerwca 2021 r. w trybie on-line.