Informacje bieżące
12.07.2021Listy osób zakwalifikowanych do przyjęcia na studia pierwszego stopnia.
Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa.5.07.2021Potencjał raka w przetwórstwie spożywczym
W dniu 22 czerwca 2021 roku mgr Natalia Śmietana z Katedry Technologii Mięsa obroniła pracę doktorską zatytułowaną „Charakterystyka mięsa raka pręgowatego (Faxonius limosus, Rafinesque, 1817) jako potencjalnego źródła surowca dla przetwórstwa”.5.07.2021"Szczęsliwa Trzynastka" z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie
Historia Pani Profesor Katarzyny Stepanowskiej. Marzenia się spełniają, a praca i studia na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa pozwala na realizację nawet najbardziej śmiałych pomysłów.11.06.2021Walczymy z fake newsami na temat zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19
Ukazało się oficjalne stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk dotyczące zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19.31.05.2021Paprykarz i Śledzik według ZUT - Innowacja w klasyce i tradycji.
Coraz częściej w przestrzeni publicznej słyszymy o innowacjach. Trend ten nie omija również żywności, ale nie zapominajmy o tradycji. To ona została pięknie zdefiniowana w klasycznym filmie „Miś”. „Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem … To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni”.26.05.2021Podsumowanie wyzwania "Maszeruj z ZUT po zdrowie!"
Mamy powody do dumy. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa wygrywa w klasyfikacji międzywydziałowej jak i pierwsze miejsce w klasyfikacji indywidualnej należy do naszego pracownika, Pani Sylwi Przybylskiej! Dziękujemy wszystkim za udział w zabawie. Życzymy by się nie zatrzymywać i inspirować aktywnym trybem życia wszystkich dookoła.24.05.2021Opakowania na żywność z materiałów pochodzenia roślinnego.
Mamy powody do dumy!! Gościem majowego odcinka programu „Stacja innowacja” był Pan Prof. Artur Bartkowiak, kierownik Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych, który wraz z zespołem realizuje projekt międzynarodowy FreshInPac koordynowany po stronie krajowej przez stowarzyszenie NATUREEF (www.natureef.pl).12.05.2021Małże jako bioindykatory zanieczyszczenia środowiska
Wykryto zapis zmian zanieczyszczenia środowiska wodnego na przestrzeni wieków w skorupach małża Unio tumidus z Zalewu Szczecińskiego. Naukowcy Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa zbadali zawartość metali ciężkich w muszlach małży Unio tumidus pochodzących z wczesnego średniowiecza oraz występujących obecnie w rejonie Zalewu Szczecińskiego.12.05.2021Wystartował wydziałowy Twitter!
Szanowni Państwo, informujemy, że WNoŻiR uruchomił nowy kanał informacyjny - Twitter (@FoodFish_ZUT). Ma on posłużyć do upowszechniania interesujących informacji związanych z życiem naszego wydziału, takich jak wydarzenia, osiągnięcia pracowników, badania naukowe, projekty badawcze, publikacje naukowe/popularnonaukowe i inne.11.05.2021W poszukiwaniu przekąski doskonałej
Jeszcze do niedawna wielu unijnym konsumentom owady częściej mogły kojarzyć się ze szkodnikami zanieczyszczającymi niektóre środki spożywcze aniżeli z produktami intencjonalnie wprowadzanymi na rynek z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi.