Informacje bieżące
11.06.2021Walczymy z fake newsami na temat zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19
Ukazało się oficjalne stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk dotyczące zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19.31.05.2021Paprykarz i Śledzik według ZUT - Innowacja w klasyce i tradycji.
Coraz częściej w przestrzeni publicznej słyszymy o innowacjach. Trend ten nie omija również żywności, ale nie zapominajmy o tradycji. To ona została pięknie zdefiniowana w klasycznym filmie „Miś”. „Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem … To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni”.26.05.2021Podsumowanie wyzwania "Maszeruj z ZUT po zdrowie!"
Mamy powody do dumy. Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa wygrywa w klasyfikacji międzywydziałowej jak i pierwsze miejsce w klasyfikacji indywidualnej należy do naszego pracownika, Pani Sylwi Przybylskiej! Dziękujemy wszystkim za udział w zabawie. Życzymy by się nie zatrzymywać i inspirować aktywnym trybem życia wszystkich dookoła.24.05.2021Opakowania na żywność z materiałów pochodzenia roślinnego.
Mamy powody do dumy!! Gościem majowego odcinka programu „Stacja innowacja” był Pan Prof. Artur Bartkowiak, kierownik Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych, który wraz z zespołem realizuje projekt międzynarodowy FreshInPac koordynowany po stronie krajowej przez stowarzyszenie NATUREEF (www.natureef.pl).12.05.2021Małże jako bioindykatory zanieczyszczenia środowiska
Wykryto zapis zmian zanieczyszczenia środowiska wodnego na przestrzeni wieków w skorupach małża Unio tumidus z Zalewu Szczecińskiego. Naukowcy Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa zbadali zawartość metali ciężkich w muszlach małży Unio tumidus pochodzących z wczesnego średniowiecza oraz występujących obecnie w rejonie Zalewu Szczecińskiego.12.05.2021Wystartował wydziałowy Twitter!
Szanowni Państwo, informujemy, że WNoŻiR uruchomił nowy kanał informacyjny - Twitter (@FoodFish_ZUT). Ma on posłużyć do upowszechniania interesujących informacji związanych z życiem naszego wydziału, takich jak wydarzenia, osiągnięcia pracowników, badania naukowe, projekty badawcze, publikacje naukowe/popularnonaukowe i inne.11.05.2021W poszukiwaniu przekąski doskonałej
Jeszcze do niedawna wielu unijnym konsumentom owady częściej mogły kojarzyć się ze szkodnikami zanieczyszczającymi niektóre środki spożywcze aniżeli z produktami intencjonalnie wprowadzanymi na rynek z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi.11.05.2021Gołębie królewskie nie tylko w kuchni króla
Pracownicy Wydziału zbadali, czy mięso gołębi ras mięsnych King i gołębi pocztowych po okresie użytkowania w celach reprodukcyjnych, nadal może stanowić zdrowe i smaczne urozmaicenie naszego jadłospisu.27.04.2021Zdrowa i bezpieczna żywność z białkiem ziemniaka.
Za pomocą prostego procesu Pracownicy Wydziału poprawili właściwości technologiczne białka z ziemniaka, co pozwala na jego nowe zastosowanie w przemyśle spożywczym10.04.2021Ambasador studentów BUP na WNoŻiR
Z radością informujemy, że nasz doktorant mgr inż. Piotr Eljasik został jednym z ambasadorów Baltic University Programme (BUP) na kadencję 2021/2022.